Tonin se je s Stoltenbergom srečal po tem, ko se je udeležil zasedanja obrambnih ministrov EU-ja. Foto: Twitter
Tonin se je s Stoltenbergom srečal po tem, ko se je udeležil zasedanja obrambnih ministrov EU-ja. Foto: Twitter

Na srečanju v Bruslju je poudaril, da bo z novim zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026 zagotovljenih 780 milijonov evrov za investicije v modernizacijo.

Stoltenbergu je, s poudarkom na izpolnjevanju zavez do Nata, opisal slovenske načrte glede rasti obrambnih izdatkov, za katere se načrtuje, da bodo leta 2024 dosegli 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Kot je pojasnil, je bilo investicijam lani namenjenih pet odstotkov vseh obrambnih izdatkov, letos pa se načrtuje znatni dvig obrambnih izdatkov, s stalno rastjo do leta 2024.

Minister je poudaril tudi prednostne investicije v naše zmogljivosti, ki so skladne tudi z Natovimi prioritetami. To so predvsem oprema za srednjo bataljonsko bojno skupino, vključno z oklepnimi vozili, dva srednja transportna helikopterja za izvajanje nalog specialnih sil in komunikacijski sistemi, skupaj s potrebno infrastrukturo. Poudaril je tudi prizadevanja za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske in celovite napore pri pridobivanju kadra.

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva (MO), je Stoltenberg poudaril pomen nadaljevanja pozitivnih trendov na področju izpolnjevanja zavez in pravične delitve bremen tudi v prihodnje. Ena takšnih priložnosti je tudi vprašanje skupnega financiranja, pri čemer je minister zagotovil slovensko podporo. Zveza Nato ceni slovenski prispevek na področju operacij in misij ter si želi, da bi ga Slovenija ohranila tudi v prihodnje, poudarjajo na MO-ju.