Domnevni incident na meji

Kot je dejal obrambni minister Matej Tonin v Odmevih, je Tržačan najprej dejal policiji, da se je ta domnevni incident zgodil 8. maja, nato so v Slovenski vojski ugotovili, da 8. maja ni bilo vojakov na tisti lokaciji. Zato je ta postopek vodila policija. Potem so nove okoliščine pokazale, da bi se ta dogodek lahko zgodil 7. maja, in nove okoliščine so pokazale verjetnost, da je bila v to vpletena vojaška oseba. Takrat je policija ta postopek predala vojaškim kriminalistom, ki bodo zaslišali vojaka in ugotovili, kaj se je res zgodilo 7. maja. Vojska ima natančne predpise, kaj se sme in česa ne, ter tudi disciplinske postopke v primeru kršitev.

Tonin je tudi pojasnil, da lahko po sporazumu med policijo in vojsko vojaki tudi samostojno patruljirajo na podlagi usmeritev policije ali pa imajo določene samostojne opazovalnice, seveda pa morajo o vseh ugotovljenih nepravilnostih nemudoma obvestiti policijo, ki potem tudi ukrepa.

Na vprašanje voditelja Odmevov Igorja E. Berganta o njegovi morebitni odgovornosti je Tonin odgovoril, da če bi minister dal usmeritve, da naj vojaki ravnajo na ta način, bi to gotovo terjalo njegovo odgovornost. Vendar pa je v sistemu 6000 ljudi, in če bi vsakdo od njih naredil neko nepravilnost, potem bi v tej državi hitro zmanjkalo ministrov, če bi moral za vsako tako stvar prevzemati odgovornost, je še dejal Tonin.

Dodal je, da če ima opozicija dvome o verodostojnosti preiskave, je komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb vabljena, da natančno nadzoruje preiskavo.

Preiskavo prevzeli v Morsu

POP TV je pred tem poročala, da je policijska preiskava incidenta, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, kazala, da sta bila vanj res vpletena slovenska vojaka, zgodil pa se je dan prej, kot je bilo sprva rečeno. Preiskavo je prevzela obveščevalno- varnostna služba Morsa. Slovenska vojska uradnih informacij še ni prejela.

Primorski dnevnik je 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo ustavila moška v uniformi, eden pa je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega prebežnika, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske, in ne "člana kakšne varde".

Slovenska vojska je dva dneva pozneje sporočila, da na dan, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. Zagotovili so tudi, da so na pomoč policiji pri varovanju meje lahko napoteni le posebej usposobljeni vojaki, ki, kadar so na nalogi sami, o morebitnih kršitvah le obveščajo policiste.

Dogodek naj bi se na podlagi navedb avtorja članka zgodil 8. maja. Informacije za ta dan in na omenjenem območju je preverila tudi policija, ki je prav tako zagotovila, da tam takrat slovenski vojaki niso pomagali policistom pri varovanju državne meje.

Sorodna novica Ko naj bi s puško merili v sprehajalca, slovenskih vojakov na meji ni bilo

A kot so po poročanju POP TV-ja po preiskavi ugotovili policisti, se je dogodek dejansko zgodil dan prej. Moški naj bi po fotografijah prepoznal vojaka, ki sta ga ustavila. Televizija še poroča, da naj vojaka ne bi bila del običajnih enot, ki dobijo nalogo mejnega patruljiranja s policijo.

Obrambni minister Matej Tonin je za televizijo potrdil, da je preiskavo prevzela obveščevalno- varnostna služba ministrstva za obrambo, ker je prišlo do spremembe dneva domnevnega incidenta. "Da naj bi se domnevni incident po novem zgodil 7. maja, je zame nova okoliščina. Za tisti dan obstaja možnost, da je vojska na omenjenem območju bila. Predvidevam, da bi v primeru očitanega incidenta vojak o tem najverjetneje poročal nadrejenim. Tovrstnega poročila ni bilo. Obveščevalno-varnostna služba Morsa bo preiskavo nadaljevala in jo končala, o zaključkih bomo obvestili javnost in v skladu z zakonom tudi ukrepali," je dejal.

Slovenska vojska pa je v odzivu danes zapisala, da uradnih informacij o tem do tega trenutka niso prejeli, bodo pa glede na "spremenjene okoliščine" enako poizvedbo kot za 8. maj opravili tudi za 7. maj. "V Slovenski vojski vedno z vso resnostjo obravnavamo indice o domnevnih nepravilnostih pri izvajanju dodeljenih nalog. Zato bo Slovenska vojska tudi v tem primeru s pristojnim preiskovalnim organom ministrstva za obrambo konstruktivno sodelovala," so še zapisali.

Zatrdili so še, da Slovenska vojska svoje naloge izvaja strokovno in zakonito ter skladno z usmeritvami policije. "Od leta 2016 in opravljenih več kot 110.000 nalogah Slovenske vojske v podporo policiji pri širšem varovanju državne meje ni bilo zaznanih nepravilnosti. Neutemeljeno in prehitro sklepanje o dejanskem stanju ne bi bilo korektno za nobenega od udeležencev domnevnega dogodka," so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani ministrstva za obrambo.

SD: Če je minister lagal, je čas za odstop

V SD-ju so v odzivu zapisali, da je, če je vojska delovala nezakonito ali je minister za obrambo prikrival informacije in celo lagal, čas za njegov odstop.

Dodajajo, da sta vojaka ravnala v nasprotju z veljavno zakonodajo in protokoli o ravnanju pripadnikov Slovenske vojske, ki bi morala na meji delovati v mešanih patruljah s policijo, in se sprašujejo, ali je to razlog, da je vlada želela informacijo o prisotnosti vojske na meji prikriti.

"Po incidentu na meji smo zahtevali resnico o dogodkih. Ker sem postavljal neprijetna vprašanja, me je Jože Tanko poskusil utišati. Zdaj vemo: vojska je na meji delovala nezakonito. Zakaj in kdaj oblast skriva dejstva pred državljani? Ko je čas za njen odhod," je v odzivu zapisal Matjaž Nemec.

Tudi predsedujoča SD-ju Tanja Fajon je na Twitterju zapisala, da sta Tonin in vladna koalicija "očitno vedela, da sta vojaka Slovenske vojske uperila cevi v civilno osebo". "Informacijo o tem so očitno prikrili javnosti in institucijam demokratičnega nadzora, ker nismo spraševali o pravem dnevu. Kaj vse še skrivajo? Kaj vse še moramo vprašati?" je zapisala.