Luka Mesec in Matej Tonin sta bila gosta oddaje Odmevi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Luka Mesec in Matej Tonin sta bila gosta oddaje Odmevi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti in odprave posledic naravnih nesreč, pa tudi ne o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Za kaj torej sploh gre pri pobudi Levice? "Ne bo držalo, da ga ni mogoče razpisati. Ta člen ustave operacionalizira zakon o referendumu in ljudski iniciativi, v katerem je določeno, da o nedopustnosti referenduma odloča državni zbor s 46 poslankami in poslanci, toliko jih mora glasovati, da je referendum nedopusten. In šele potem ustavno sodišče presoja, ali je referendum neskladen s tem členom ustave. Če pa do tega glasovanja ne pride, se referendum normalno izvede," je koordinator Levice Luka Mesec odgovoril na vprašanje voditeljice Odmevov Rosvite Pesek.

V nadaljevanju je Mesec zastavil vprašanje obrambnemu ministru Mateju Toninu, rekoč, ali je dovolj demokratičen, da bodo lahko o tem vprašanju na referendumu odločali volivci. V Švici o takšnih zadevah redno odločajo na referendumih, je dodal Mesec.

"V skladu z Ustavo Republike Slovenije referendum o ratifikaciji mednarodne pogodbe ni dovoljen. Ustavno sodišče je o tem vsebinskem problemu že odločalo, razrešilo je v našo korist, kar pomeni, da je nakup teh vozil potreben za obrambo in varnost domovine in zagotavljanje širšega miru. To, kar počne Levica, je klasična zloraba instituta referenduma, ker želijo zavleči končen podpis te pogodbe," je Mesecu odvrnil Tonin.

"Varnostna situacija v naši bližnji in daljni okolici se poslabšuje, poglejte na vzhod Evrope, na Balkan, v severno Afriko in na Bližnji vzhod. Slovenija je odgovorna članica mednarodne skupnosti. Mi smo dolžni skupaj z našimi zavezniki poskrbeti za mir in varnost na teh območjih, ki imajo neposredne posledice tudi za Slovenijo," je med drugim pojasnil Tonin in dodal, da če se tam kar koli slabega zgodi, bo to imelo prek migracij posledice za Slovenijo. "Kamor koli pošiljamo slovenske vojake, jih moramo tja poslati primerno obute, oblečene in opremljene in teh 45 vozil je potrebnih zato, da našim vojakom zagotovimo varnost," je še pristavil Tonin.

"Kar se tiče delovanja Nata, se ne morem nikakor strinjati z gospodom Toninom, da je to neka mirovna organizacija, ki skrbi za mir po svetu. Če pogledate zadnjih 20 let delovanja, bomo videli, da je več kriz, migracij in propadlih držav Nato ustvaril, kot pa jih je rešil," je Toninove besede komentiral Mesec.

Celoten pogovor z ministrom za obrambo Matejem Toninom in koordinatorjem stranke Levica Luko Mesecem si lahko ogledate v videu spodaj.

412 milijonov evrov za nakup orožja

Levica je začela zbirati podpise

Stranka Levica je začela zbirati podpise za začetek zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR-jem, ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer v vrednosti 412 milijonov evrov.

Pobuda Levice za razpis posvetovalnega referenduma je bila prejšnji teden na seji DZ-ja že zavrnjena, pridružile pa se ji niso niti preostale stranke koalicije KUL, predvsem ker ne bi bil obvezujoč za vlado. DZ je potem v sredo potrdil ratifikacijo sporazuma med vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Zanj je glasovalo 44 poslancev, 35 jih je bilo proti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Levici pa se ne nameravajo ustaviti. Sporočili so, da so začeli kampanjo za zbiranje 2500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, s katerim bi volivci zavrnili po njihovem mnenju škodljiv zakon.

Sporazum z OCCAR-jem bo namreč omogočil vladne načrte za nakup 45 oklepnikov tipa boxer. Cena uradno še ni znana, je pa za opozicijo močno sporna predvsem cena projekta. Ta je namreč 412 milijonov evrov, v zadnjih petih letih, ko se je vlada – tedaj še pod vodstvom Mira Cerarja – začela pogovarjati o nakupu, pa se je praktično podvojila, s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov.

Na obrambnem ministrstvu pojasnjujejo, da je projekt nabave boxerjev res ocenjen na 412 milijonov evrov, a za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje, medtem ko bi morala biti cena za načrtovanih 45 vozil ustrezno nižja.

Poudarjajo tudi, da so vozila nujna za vzpostavitev srednje bataljonske skupine Slovenske vojske, ki jo Slovenija v zavezništvu obljublja že leta.

V Levici menijo, da to ni le predrag, ampak tudi nepotreben nakup orožja v času, ko bi država sredstva lahko namenila za druge, pomembnejše stvari. Želijo, da se ljudstvo "opredeli, ali naj se denar nameni financiranju nepotrebnih orožarskih poslov ali investicijam v zdravstvo, stanovanja in razvoj".

Referendum na volilno nedeljo?

Na to je v današnji izjavi za javnost spomnil tudi koordinator Levice Luka Mesec in poudaril, da bi lahko Slovenija denar za nakup oklepnikov porabila drugače. "Za ta denar bi lahko zgradili kar 4000 javnih najemnih stanovanj, toda namesto tega jih bomo vrgli v orožarski posel, od katerega država ne bo imela nič," je dejal.

"Ti oklepniki ne bodo namenjeni varovanju varnosti države, ampak le za misije Nata v tujini," je poudaril Mesec. Po njegovi oceni vlada za posel nakupa boxerjev nima nobene legitimnosti, ker da ji nasprotuje 70 odstotkov ljudi, nakupovanju orožja pa po vseh raziskavah celo 80 odstotkov ljudi.

Na vprašanje, kdaj bi bil lahko referendum, če bi zanj zbrali dovolj podpisov, je Mesec poudaril, da "na isti dan kot volitve".

Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo
Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo

Tonin: Gre za zlorabo instituta referenduma

Obrambni minister Matej Tonin je napoved Levice, da bo začela zbirati podpise za referendum glede zakona o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR, označil za neustavno. V skladu z 90. členom ustave "referendumi v zvezi z ratifikacijami mednarodnih pogodb niso dovoljeni", je poudaril Tonin in pobudo Levice označil za nagajanje. "Bi rekel, da Levica ne razočara pri tem, kako poskuša demontirati Slovensko vojsko," je glede pobude Levice dejal minister.

"Gre za evidentno zlorabo instituta referenduma," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Tonin. "Gre za ratifikacijo mednarodne pogodbe in v skladu z ustavo takšen referendum ni dovoljen," je poudaril in spomnil, da je ustavno sodišče glede tovrstnih vprašanj že odločalo.

Napovedal je, da bo vlada pobudo izpodbijala na ustavnem sodišču, pri tem pa je izrazil tudi pričakovanje, da bo sodišče hitro ugotovilo, za kaj gre in pobudo zavrnilo. Levica jo mora sicer najprej še formalno vložiti v postopek in Tonin je izrazil pričakovanje, da stranka s tem ne bo zavlačevala še nadaljnjih sedem dni.

Prepričan je, da pobuda, ki je namenjena preprečitvi ratifikacije sporazuma z OCCAR-jem, ne bo uspela. "Ta mednarodna pogodba bo ratificirana še v tem mandatu, zato ker si slovenski vojaki resnično zaslužijo najboljše, kar je na trgu dosegljivo," je poudaril minister. Gre za zagotavljanje njihove varnosti in kredibilnosti Slovenije v zvezi Nato in širše v mednarodni skupnosti, je dodal.

Poudaril je tudi, da so se nabave oklepnikov lotili "maksimalno racionalno". "Nismo nič več načrtovali 130 in več vozil, tako kot vlade pred nami, ampak dejansko kupujemo tisto najnujnejše, to pa je 45 vozil," je dejal.

Za Levico in tudi preostale stranke v opozicijski koaliciji KUL je sicer sporna predvsem predvidena cena nabave. Ta je od leta 2017, ko se je začelo razmišljati o nabavi boxerjev, narasla z 207 milijonov evrov na predvidenih 412 milijonov. Uradno sicer še ni ponudbe organizacije OCCAR, vendar je tudi obrambno ministrstvo v preteklih razpravah v državnem zboru pojasnilo, da je projekt nabave boxerjev res ocenjen na 412 milijonov evrov, a za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje, medtem ko bi morala biti cena za načrtovanih 45 vozil ustrezno nižja.

Tonin: Informacije Levice so "absolutno netočne"

Tonin je danes informacije Levice glede vrednosti nabave osemkolesnikov boxer označil za "absolutno netočne podatke". Kot je napovedal, bodo šele po ratifikaciji sporazuma dobili prvo ponudbo OCCAR, kar bo "štartni položaj" za začetek pogajanj. Si pa sam želi, da bi pogodbo z OCCAR-jem podpisali "še pred aprilom", torej še v mandatu te vlade.

Vozila boxer je označil za "najboljše, kar trg trenutno ponuja". "To si slovenski vojaki tudi zaslužijo zaradi njihove varnosti in zato, ker to opremo kupujemo za nadaljnjih 20, 30 let. Zato si ne moremo privoščiti, da bi kupovali 10, 15 let staro opremo," je dejal. Spomnil je, da imajo ta vozila tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Nizozemski in Španiji.

Na novinarski konferenci je Tonin sicer izrazil zadovoljstvo, ker je DZ v sredo sprejel tudi resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035. "To bo omogočilo Slovenski vojski, da obrani domovino, hkrati pa tudi zagotavlja mir, pomaga pri zagotavljanju miru in varnosti v naši bližnji soseščini," je komentiral minister.

Poudaril je, da se je v Slovenski vojski obrnil tudi trend pridobivanja novih kadrov in da so lani in predlani prvič po desetletju zaznali več prihodov kot odhodov. Zadovoljstvo je izrazil tudi, ker se vse več mladih odloča za prostovoljno služenje vojaškega roka. Lani se jih je po njegovih besedah prijavilo 600, kar je desetkrat več kot pred leti.

Levica zbira podpise za referendum