Levica predlaga izvedbo referenduma skupaj s prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo
Levica predlaga izvedbo referenduma skupaj s prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo

Na podlagi omenjenega sporazuma je predvideno, da naj bi Slovenija kupila 45 oklepnikov boxer. Končna cena zanje še ni znana, ker Slovenija še ni prejela ponudbe, trenutna ocena pa je, da naj bi zanje odšteli 412 milijonov evrov.

Sorodna novica Zelena luč v odboru DZ-ja za nakup 45 oklepnikov 8 x 8 boxer v vrednosti 412 milijonov evrov

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je ob napovedi vložitve predloga za referendum dejal, da bi morali o tovrstnem poslu v trenutku, ko se izteka mandat zdajšnjega sklica DZ-ja in ko vlada po mnenju stranke nima nobene legitimnosti, "svoje povedati ljudje", odločanje o ratifikaciji omenjenega sporazuma pa premakniti čim bolj v prihodnost.

Dejstvo je, da bi morali "o tako pomembnih in velikih odločitvah, kot je skoraj pol milijarde evrov za nekaj oklepnikov, odločati ljudje na referendumu, predvsem pa na volitvah, in izglasovati koalicijo, ki bo znala reči ne takšnim nesmotrnim nakupom orožja", je dejal vodja poslanske skupine Levice.

Ustavljeno odločanje o sporazumu z OCCAR-jem

Stranka je zatem v parlamentarni postopek že vložila zahtevo za razpis referenduma, s čimer so v DZ-ju zablokirali tudi današnje (četrtek) odločanje o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR. V Levici so tudi predlagali, da se referendum izvede skupaj z volitvami v DZ oziroma da naj o tem vprašanju odloči naslednja vlada.

O ratifikaciji sporazuma bo tako DZ odločal šele po odločitvi o predlogu za razpis referenduma.

Ratifikacija sporazuma med Slovenijo in organizacijo OCCAR za nakup oklepnikov 8 x 8 boxer je sicer 8. decembra po polemični razpravi že dobila zeleno luč v parlamentarnem odboru za zunanjo politiko. Sporazum je osnova za sklenitev pogodbe o nakupu vozil z glavnim proizvajalcem oklepnikov, nemškim podjetjem Artec.

MORS: Postopke je nujno izvesti do konca leta

Na ministrstvu za obrambo zatrjujejo, da je nabava bojnih vozil ključnega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, srednje bataljonske skupine, ter da bi bilo treba postopek ratifikacije in veljavnosti sporazuma nujno izvesti do konca letošnjega leta.

Obrambni minister Matej Tonin se je na vložitev pobude odzval na svetovnem spletu. "Krčevita in brezsramna bitka Levice za ukinitev Slovenske vojske se nadaljuje. Tega niti ne skrivajo več. Včeraj blokirajo višje neto plače vsem državljanom, danes spodkopavajo temelje naše varnosti in državnosti," je zapisal.