Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tonin je v poslanici spomnil na obdobje pred dvema desetletjema, ko so se njihovi ustanovitelji "odločili za vedno spremeniti Slovenijo", saj so krščanski demokraciji ponovno dali mesto v političnem prostoru, s tem pa odločilno prispevali k izboljšanju politične kulture, utrjevanju demokracije in zagotavljanju blaginje.

Predsednik NSi-ja je na prehojeno pot ponosen. Kot je poudaril, je NSi postala sodobna sredinska krščanskodemokratska stranka zahodnoevropskega tipa. "V svoje središče postavljamo človeka in skrb za njegovo blaginjo. Zavezani smo svobodi, pravičnosti, varnosti in spoštovanju človekovega dostojanstva," je navedel.

"Novi obrazi in instantni odrešeniki, ki naj bi čudežno spremenili vse, kar je v tej državi narobe, so se izkazali za fatamorgano. Pridejo in izginejo," je pripomnil. Prav zato so za prihodnost Slovenije izjemno pomembne tradicionalne stranke, ki imajo jasen program in znano ekipo, je poudaril.

Med dosedanjimi dosežki njihovih ministrov aktualne vlade je poudaril prizadevanje za ureditev statusa vojakov in izboljšanje opremljenosti Slovenske vojske, ukrepe socialne politike v času epidemije novega koronavirusa ter posodabljanje cestnega in železniškega omrežja.

Med ključnimi izzivi pa je navedel dostop vseh do ustreznega zdravljenja, ustrezen odgovor na demografska gibanja, varovanje meja pred naraščajočim migrantskim valom in pravično pravosodje.

Ob 20. obletnici ustanovitve bodo v stranki objavili videopogovor s predsednikom stranke Toninom. Večjo slovesnost pa načrtujejo za 4. september, ko v gosteh pričakujejo tudi vodjo Evropske ljudske stranke Donalda Tuska.

NSi je bila ustanovljena avgusta 2000 in je nastala po izstopu nekaterih vidnih članov iz združene stranke SLS+SKD. Prvič se je v DZ uvrstila oktobra 2000, in sicer z osmimi poslanci, leta 2004 pa jih je bilo z njihove liste izvoljenih devet. V zdajšnjem mandatu jo v DZ zastopa sedem poslank in poslancev, v vladi pa trije ministri. Poleg Tonina in prvega predsednika Andreja Bajuka je stranko doslej vodila še Ljudmila Novak, in sicer med letoma 2008 in 2018. Po izpadu iz parlamenta se je stranki v njenem obdobju leta 2011 uspelo vanj vrniti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo