Sodišče je ugodilo pritožbi RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je ugodilo pritožbi RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Jernej Pikalo je z odločitvijo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani zelo zadovoljen, saj je na ta način potrjeno, da sta programski svet in razpisna komisija zavoda postopek ves čas peljala pravilno. Iz odločitve sodišča je razvidno tudi, da edini kandidat, ki po presoji komisije izpolnjuje vse pogoje za kandidaturo, ostaja Marko Filli.

Zapletlo se je zaradi zahteve Marka Makaroviča
Znano je, da je bilo glasovanje o imenovanju novega generalnega direktorja zaradi pravnih zapletov preloženo že dvakrat. Zapletlo se je, ko je eden izmed kandidatov, in sicer Marko Makarovič, na omenjeno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za začasno odredbo o prekinitvi postopka izbire generalnega direktorja zavoda, dokler sodišče ne odloči o njegovi tožbi zaradi sklepa komisije RTV Slovenija, ki je njegovo prijavo zavrgla kot nepopolno. Sodišče je njegov predlog najprej zavrnilo, a se je nato obrnil še na višje sodišče, ki mu je ugodilo. Sledila je pritožba RTV Slovenija.

Pikalo: Guzej na čelu zavoda do nastopa naslednika
Pojasnimo še, da Pikalo, kot pravi, nima pomislekov glede tega, do kdaj naj bi v. d. generalnega direktorja Anton Guzej opravljal to funkcijo. Prav to vprašanje se je namreč na preteklih sejah sveta razvilo v pravo dilemo. Del svetnikov je prepričan, da se Guzeju mandat izteče z imenovanjem njegovega naslednika, drugi pa verjamejo, da mu stolček pripada do 30. avgusta. Pikalo je s pomisleki pometel, saj po njegovih besedah v zakonu o RTV Slovenija jasno piše, da vršilec dolžnosti funkcijo opravlja do nastopa novega direktorja.