Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Prvi dan redne seje bo kot običajno rezerviran za poslanska vprašanja ministrom in predsedniku vlade Janezu Janši. Med osrednjimi točkami torkovega dela seje bodo spremembe zakona o ohranjanju narave in razprava o predlaganih dopolnilih.

Med njimi je tudi dopolnilo SNS-a, ki zaostruje pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih. Prav tako je na dnevnem redu vmesno poročilo o parlamentarni preiskavi o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB-ja.

Tretji sveženj po nujnem postopku

Redna seja se bo predvidoma končala v sredo, za petek pa je načrtovana še izredna. Kolegij je danes odločil, da bodo predloge iz tretjega protikoronskega svežnja poslanke in poslanci obravnavali po nujnem postopku. Glavna ukrepa svežnja, vrednega milijardo evrov, sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in izdaja turističnih bonov.

Sveženj sicer sestavljajo predlog zakona o poroštvu v evropskem instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v razmerah po izbruhu covida-19, predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih naložb za zagon gospodarstva po epidemiji in predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije.

Generalni sekretar vlade Božo Predalič je na seji kolegija pojasnil, da so predlogi med seboj neločljivo povezani. Vsi trije se nanašajo na zmanjšanje škode v slovenskem gospodarstvu. Ker se dosedanji ukrepi iztečejo z 31. majem, je po njegovih besedah izjemno pomembno, da bi ti trije zakoni začeli veljati s 1. junijem, sicer bi prišlo do težko popravljivih posledic za gospodarstvo.

Na zalogo pa je kolegij tudi določil čas za razpravo na še eni izredni seji. Datum še ni določen, na njej pa naj bi odločali o sklepih o nedopustnosti referenduma o omenjenih treh zakonih. Sklepu so sicer nasprotovali v Levici, saj se po mnenju poslanca Mihe Kordiša s takšnimi predlogi neupravičeno obhaja zakon o referendumu in ljudski iniciativi.