Na prvi pogled se sicer zdi, da trgovina z ljudmi pri nas ne predstavlja večjega družbenega problema, a film Kupi me! govori nasprotno. Foto: EPA
Na prvi pogled se sicer zdi, da trgovina z ljudmi pri nas ne predstavlja večjega družbenega problema, a film Kupi me! govori nasprotno. Foto: EPA

Film, ki bo predvajan v torek ob 21. uri na prvem programu TV Slovenija, govori trpko zgodbo o trgovini z ljudmi. O tem govori skozi zgodbe treh žrtev.

Film si boste lahko ob 21. uri ogledali na Prvem programu TV Slovenija ali na MMC-ju.

"Pri delu mi je bilo v pomoč Društvo Ključ"
"Govorili smo z dekletom iz Slovenije, ki jo je oče prodal izbranemu možu zo 5.000 evrov, z žensko iz Srbije, ki je dekleta nekoč silila v prostitucijo, in z Afričanom, ki je prisilno delal na plantaži paradižnikov na Siciliji," je v pogovoru za MMC pojasnil režiser in scenarist Gačić.

Na prvi pogled se sicer zdi, da trgovina z ljudmi pri nas ne predstavlja večjega družbenega problema, a film govori nasprotno. "Trgovina z ljudmi tudi pri nas in v naši bližnji okolici uničuje življenja ljudi," je zapisano v napovedi filma.

Dokumentarec je bil posnet v Sloveniji, Italiji in Srbiji. "Pri delu mi je bilo v pomoč Društvo Ključ, ki se pri nas najbolj aktivno sooča s problemom trgovine z ljudmi," je povedal Gačić.

"Zaupanje smo gradili z druženjem"
Kako pridobiti zaupanje žrtev trgovine z belim blagom? "Zaupanje smo gradili z druženjem, ki ga je bilo pred snemanjem kar nekaj," je opisal.

"Seveda so bile težave z iskanjem žrtev, še huje pa je bilo, da sem imel težave pri pridobivanju lokacij za snemanje izjav, ki sem jih želel snemati v notranjosti navadnih trgovin v Ljubljani. Ko so trgovci slišali, da je vsebina filma trgovina z ljudmi, so se zahvalili za sodelovanje. Češ, da ne bi kdo povezoval njihove trgovine s trgovino z ljudmi," je pojasnil.

Za sodelovanje na snemanju je bil Gačić dogovorjen tudi z dekletom iz Dominikanske republike, ki je bilo pri nas žrtev prisilne prostitucije. A si je tik pred snemanjem premislila.

"Vendar je kaj takega povsem razumljivo, saj žrtve trgovine z ljudmi prestajajo stiske, ki si jih tisti, ki nimamo takih izkušenj, sploh ne moremo predstavljati," je povedal.