Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Ustavno sodišče je v četrtek zavrglo pobude zdravstvenih zavarovalnic Vzajemna, Generali in Triglav za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o kontroli cen ter uredbe, s katero je vlada omejila cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Razlogi za zavrnitev je procesne narave, saj zavarovalnice pred vložitvijo pobude niso izčrpale vseh pravnih sredstev, in sicer odškodninske tožbe in začetka postopka za nadomestilo po zakonu o kontroli cen.

Sorodna novica Ustavno sodišče zavrglo pobude za oceno ustavnosti uredbe o najvišji ceni dopolnilnega zavarovanja

V zdravstveni zavarovalnici Triglav so ob odločitvi ustavnega sodišča zapisali, da bodo tudi v prihodnje spoštovali odločitve pristojnih institucij. Pojasnili so, da jih je uredba o določitvi najvišje cene premije prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s katero je vlada sredi aprila letos določila najvišjo dovoljeno ceno premije (35,67 evra), zavezala k nadaljnjemu izvajanju dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj do njihove ukinitve ob koncu leta.

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, ki je del Skupine Triglav, je premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nazadnje zvišala leta 2019, čeprav so se stroški zdravstvenih storitev vse od takrat postopno zviševali. Ob tem stroški doplačil k zdravstvenim storitvam že vse od avgusta 2022 presegajo premijo, ki jo zaračunavajo, so pojasnili.

"Tako povečan obseg odhodkov je zavarovalnica v obdobju od novembra 2022 do maja 2023 na podlagi zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 pokrivala z naslova rezervacij v znesku 22 milijonov evrov, ki smo jih oblikovali na podlagi manj opravljenih storitev med epidemijo covida-19. Z mesecem majem letos smo omenjena sredstva izčrpali," so navedli.

Zato so s 1. junijem 2023 določili mesečno premijo v znesku 45,52 evra, ki bi ob zdaj znanih dejstvih po njihovih navedbah zadoščala za pokrivanje izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pri tem pa zaradi uveljavitve uredbe zavarovancem premijo zaračunava v znesku 35,67 evra, zaradi česar v poslovanju na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ustvarja izgubo, so poudarili. Že ob objavi devetmesečnih rezultatov Skupine Triglav so pojasnili, da izguba s tega naslova znaša 28,5 milijona evrov.

V četrtek so se na odločitev ustavnega sodišča odzvali tudi v zdravstveni zavarovalnici Vzajemna, kjer obžalujejo, da sodišče ni opravilo vsebinske presoje. "Vzajemna bo ravnala kot dober gospodar in za povračilo škode, ki je bila povzročena našim zavarovancem, uporabila pravna sredstva, ki so nam na voljo," so napovedali.

Zavarovalnice so pred poletjem sprejele sklepe o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cena premije bi se pri Vzajemni dvignila s prvim julijem na 44,78 evra mesečno. Vlada je odgovorila z uredbo, s katero je višino premije za dopolnilno zavarovanje omejila na največ 35,67 evra. Obenem je zavarovalnicam prepovedala, da bi zaradi ukrepa iz te uredbe prenehale izvajati dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma da bi lahko odklanjale sprejeme novih zavarovancev. Uredba je bila uveljavljena 15. aprila in velja do 31. decembra letos.

Zavarovalnice so v ustavnih pobudah trdile, da je vladna uredba neposredno posegla v njihove pravice oziroma pravni položaj.