Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Če so mandati neomejeni, se zelo pogosto zgodi, da isti župan ostane tudi po tri, štiri, pet mandatov in več in da celoten občinski ustroj postane podrejen njemu in njegovemu najožjemu krogu ter seveda interesom, ki jih ta krog predstavlja," je ob oddaji podpisov poudaril koordinator Levice Luka Mesec in pojasnil, da ministri iz vrst Levice, ki so oddali podpise, ne želijo nastopati kot stranka.

Državljane želijo povabiti, da sami demokratično zahtevajo omejitev županskih mandatov in se akciji pridružijo v najširšem mogočem krogu. Stranka Levica zakona sama zato ni vložila v parlamentarni postopek, je še dodal.

Županski mandati so namenjeni prav temu, da funkcije za daljše časovno obdobje ne zasede zgolj en človek, je prepričan Mesec. Ministri želijo s pristopom k pobudi državljane in župane spodbuditi k premisleku, ali je dolgotrajno zasedanje županske funkcije zdravo in demokratično, je še dejal.

5000 podpisov za vložitev zakona

Sorodna novica Ali je omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata uresničljiva?

Piratska stranka Slovenije namreč zbira podpise za vložitev zakonskega predloga, s katerimi želijo preprečiti zaporedno veriženje mandatov. Za vložitev zakona v parlamentarni postopek potrebujejo 5000 podpisov, časa imajo do 1. junija.

Več zaporednih županskih mandatov se je po mnenju Piratske stranke izkazalo kot problematično, ker se zakonodajna in izvršna oblast na lokalni ravni ne ločujeta, mestni oz. občinski svet pa je "podaljšek župana", je ob začetku zbiranja podpisov dejal sekretar stranke Jasmin Feratović.