Minister Rudi Medved je dejal, da je vrednost podpisanega sporazuma približno enaka, kot je bila vrednost marčevskega predloga, ki ga niso podpisali s prejšnjo vlado. Foto: BoBo
Minister Rudi Medved je dejal, da je vrednost podpisanega sporazuma približno enaka, kot je bila vrednost marčevskega predloga, ki ga niso podpisali s prejšnjo vlado. Foto: BoBo
Minister je prepričan, da bodo dogovor podpisali tudi z drugimi sindikati. "Ne manjka nam več veliko," je ocenil. Foto: BoBo
Parafiran sporazum med vlado in tremi sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo
Parafa sporazuma
Najprej so podpisali sporazume s šolniki in zdravstvenimi delavci. Foto: BoBo
Izkupiček pogajanj vlade in sindikatov
Stavke v šolstvu in zdravstvu očitno ne bo
Trije sindikati javnega sektorja parafirali sporazum

Minister za javno upravo Rudi Medved je bil po skupnem sestanku, na katerega so povabili vseh 42 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, optimističen. Na njem je namreč vladna stran sindikatom predstavila predlog novega dogovora o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj pa bi vključili rešitve, o katerih so se vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

"Je čas stavk in čas iracionalnih odločitev, je pa tudi čas socialnega miru in treznih odločitev, zdaj so sindikati skupaj z vladno pogajalsko skupino pokazali, da zmoremo socialni dialog in trezne odločitve," je presodil Medved. Glede dviga plač v javnem sektorju, ki je predlagan v dogovoru s sindikati, je dejal, da so plače v javnem sektorju zaostajale leta in leta v času krize in zaostajajo tudi zdaj v primerjavi z realnim sektorjem. "Samo v letu 2019 se bo zgodilo, da bodo plače v javnem sektorju morda rasle za odtenek hitreje kot v realnem sektorju, v prihodnjih letih pa bodo na podlagi tega dogovora znova zaostajale," je pojasnil.

Vlada parafirala sporazum s tremi sindikati
Vladna stran je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirala v ponedeljek usklajene stavkovne sporazume. To je prvi korak, sledita še podpis sporazuma in vnos dogovorjenega v kolektivne pogodbe. Predvideni so dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

S februarskim izplačilom bi bili vsi, razen zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev, deležni dviga okrog štirih odstotkov – torej enega plačnega razreda, novembra 2019 bi za tiste s plačo nad 26. razredom sledil še dodaten dvig. Zvišali se bodo tudi dodatki na nočno, nedeljsko in praznično delo. Tisti z minimalno plačo pa lahko decembra pričakujejo še 208 dodatnih evrov regresa.

Rešitve, ki so na mizi, so vredne okoli 306 milijonov evrov, a še vedno bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj z aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, pa je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.


Pogačar: Vzpostavili smo zaupanje
Peter Pogačar
se je v imenu vladne pogajalske skupine predstavnikom omenjenih treh sindikatov, s katerimi so parafirali dogovor, zahvalil in dejal: "Mislim, da smo v teh pogovorih vzpostavili zaupanje, ki je temelj za dobro sodelovanje tudi v prihodnje." Ob doseženem dogovoru je izrazil zadovoljstvo in upanje, da napovedanih stavk ne bo.
Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je dejala, da so "pogojno zadovoljni". Zavedajo se, da s tem dogovorom ne rešujejo zadev in ne bodo preprečili odhajanja medicinskih sester iz poklica in v tujino. So pa po njenih besedah storili prvi korak in za svoje člane dosegli vsaj nekaj.
Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je spomnil, da so bili zanje velikega pomena dodatki za posebne pogoje dela. V tem delu so se z vlado približali, so se pa tudi na sindikalni strani zavedali, da vseh ciljev naenkrat ne bodo mogli doseči in so zato privolili v takšno povišanje dodatkov, kot je zdaj določeno v sporazumu.
Štrukelj Pogačarju priznal korektnost
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj se je ob parafi zahvalil Pogačarju in vladni ekipi za "korektnost v pogajanjih". "Zdi se mi, da so s konstruktivnostjo prispevala k umirjanju vzdušja v naši državi," je presodil. Že na novinarski konferenci pred parafo je Štrukelj glede Pogačarja in njegove ekipe dejal, da si vsakdo, ki pripelje tako zahtevna pogajanja zaradi heterogenosti, konfliktnosti in nahrbtnika iz prejšnjih propadlih pogajanj h koncu, zasluži priznanje.
Štrukelj je pojasnil, da bodo v prihodnjih dneh med članstvom Sviza, ki je lani izglasovalo stavko, izpeljali glasovanje o sporazumu, rezultati pa naj bi bili znani do srede prihodnji teden. Če bo članstvo sporazum potrdilo, bo Sviz za 5. in 6. december napovedano stavko preložil, odpovedal pa jo bo, ko bo vsebina sporazuma prenesena v kolektivne pogodbe.
Kot je še pojasnil Štrukelj, so v tokratnih pogajanjih dosegli vse, kar so se s prejšnjo vlado dogovorili že marca, a si je ta potem zaradi pritiska dela sindikatov premislila. Sam je z izpogajanim zadovoljen, če pa članstvo Sviza izpogajanega ne bi potrdilo, bi Štrukelj to razumel tudi kot nezaupnico njegovemu vodstvu sindikata.

Počivavškovi sindikati tik pred uskladitvijo sporazuma
Z dvema stavkovnima skupinama, policisti in koordinacijo stavkovnih odborov skupine 16 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, vlada dogovora še ni dosegla, a je Počivavškova skupina "tik pred uskladitvijo sporazuma na ravni pogajalskih skupin", saj so dosegli tudi vladno zagotovilo o financiranju dviga plač, do še odprtih vprašanj pa se bodo opredelili do petka. Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar pričakuje, da tudi do stavke teh sindikatov ne bo prišlo.

S policisti pa se bodo vladni pogajalci znova srečali v četrtek.

Izkupiček pogajanj vlade in sindikatov
Stavke v šolstvu in zdravstvu očitno ne bo
Trije sindikati javnega sektorja parafirali sporazum