Koliko jim bo uspelo narediti v kratkem času? Foto: BoBo
Koliko jim bo uspelo narediti v kratkem času? Foto: BoBo
Metod Dragonja, Alenka Bratušek
Metod Dragonja je bil tudi za opozicijo dobra izbira. Foto: BoBo
Alenka Trop Skaza
Alenka Trop Skaza je razburila z napovedmi o novih dajatvah. Foto: BoBo
Prisegli trije novi ministri
Kaj pričakuje gospodarstvo od Dragonje?


Novoimenovana ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je po potrditvi v DZ-ju dejala, da je glede vodenja ministrstva optimistična, saj da je to v njeni naravi.
Na to, da so se tudi nekatere koalicijske stranke obregnile ob njeno napoved uvedbe novih dajatev na področju zdravstva, se je Trop Skaza danes odzvala, rekoč, da je bilo to le razmišljanje po vzoru izkušenj nekaterih sosednjih držav, ki so se srečevale s podobnim pomanjkanjem denarja za zdravstvo.


"Seveda brez dogovora med koalicijskimi partnericami in širšo družbeno skupnostjo ne gre. Konsenz pa bo pokazal, v katero smer bomo šli pri iskanju morebitnih dodatnih finančnih sredstev,"
je dejala.

Ob tem je znova napovedala boj proti korupciji v zdravstvu. "Boj proti korupciji pomeni tudi več sredstev v zdravstveni blagajni, ne glede na to, kako bomo reševali finančni položaj blagajne," je pojasnila. Primopredaja bo v torek, predvidoma ob 12. uri, "potem pa veselo na delo", je dejala.

Redkobesedni Dragonja
Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja je bil po imenovanju redkobeseden. Ob nekaterih svarilih, da v vladi ne bo mogel izpolniti zadanega, priznava, da se je v vladi treba vedno usklajevati. A si bo prizadeval za to, da bodo v glavnih programskih usmeritvah naredili preboj, je zagotovil novinarjem.

V koaliciji imajo glede njega velika pričakovanja. Še zlasti v DeSUS-u in SD-ju pričakujejo, da bo nekakšna protiutež politiki finančnega ministra Uroša Čuferja, ki po njihovem mnenju preveč pozornosti namenja le reševanju bank, ne pa tudi gospodarstvu. Prav od Čuferja, ki je začasno vodil ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo Dragonja posle prevzel v torek.
Več povezanosti z zunanjim in gospodarskim ministrstvom
Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je po imenovanju napovedal, da bo najprej poskusil oceniti kadrovske razmere na svojem resorju, nato pa bo nadaljeval že postavljeno strategijo na resorju.
Pozornost bo usmeril tudi v večje povezovanje z zunanjim in gospodarskim ministrstvom. Na očitke, da je DeSUS z današnjim dnem prevzel oba zunanja resorja, je Žmavc odgovoril, da je ta položaj lahko čudna, a tudi dosti praktična, saj da bodo lahko konkretno sodelovali. Njihovim dejavnostim bodo operativna podpora lahko zlasti diplomatsko-konzularna predstavništva, je dodal. Primopredaja poslov med Komelovo in Žmavcem bo v torek predvidoma ob 10. uri.

Prisegli trije novi ministri
Kaj pričakuje gospodarstvo od Dragonje?