Koliko je vseh trupel v rovu, še ni jasno. Foto: Mehmedalija Alič
Koliko je vseh trupel v rovu, še ni jasno. Foto: Mehmedalija Alič
Celjsko tožilstvo predlaga, da bi določili strokovnjaka, ki bo strokovno vodil izkop posmrtnih ostankov in po temeljitem pregledu ugotovil število oseb in druge posebnosti. Foto: Mehmedalija Alič
Strokovnjaki spet v Hudi jami

Dežman je še pojasnil, da bodo najprej očistili prvi del hodnika, kjer ležijo čevlji in oblačila žrtev. Temu bosta sledila napeljava elektrike in ustvarjanje razmer za odvoz trupel, saj "grobišče ni peskovnik", pravi Dežman.

Danes je sicer potekal sestanek, ki sta se ga med drugim udeležila Dežman in vodja sektorja za vojna grobišča pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs, ki so se pogovarjali o tem, kako zavarovati najdišče. V rovu Barbara so medtem opravili kriminalistični pregled, da bi preverili, ali se v jami morda nahajajo tudi ostanki eksploziva, a na kaj takega niso naleteli.

Rov so pregledali tudi jamarji in geologi, ki so ugotovili, da bo zaradi posedanja potrebno sanirati del rova.

Kot je znano, so trupla v rovu Barbara v Hudi jami odkrili v torek. Po prvih podatkih naj bi bilo v rovu od 200 do 300 trupel, koliko jih je v še dveh zasutih jaških, pa za zdaj ni znano. Strokovnjaki menijo, da še več sto.

Celjsko tožilstvo za določitev strokovnjaka, ki bo vodil postopek
Za zavarovanje dokazov je Okrožno državno tožilstvo v Celju preiskovalnemu sodniku predlagalo, naj Inštitut za sodno medicino odredi, da določi strokovnjaka, ki bo strokovno vodil izkop posmrtnih ostankov in po temeljitem pregledu ugotovil število oseb in druge posebnosti, zlasti spol, starost in drugo, kar bi pripomoglo k ugotavljanju njihove istovetnosti ter okoliščine nastopa smrti.

Ta strokovnjak naj bi bil odgovoren tudi za to, da se izkopani posmrtni ostanki po pravilih stroke ustrezno zavarujejo in da se poskrbi za primerno hrambo.

Drugi strokovnjak naj se ukvarja s najdenimi predmeti
Poleg tega predlagajo tudi, naj se Muzeju novejše zgodovine Slovenije odredi določitev strokovnjaka, ki bo pri izkopu posmrtnih ostankov identificiral najdene predmete, predvsem pa bo ugotovil starost predmetov in njihov izvor.

Pristojen naj bi bil tudi za ugotovitev, ali so najdeni predmeti pripadali vojaškim formacijam oziroma drugim oboroženim skupinam oziroma civilnim skupinam ali narodnostim, in druge značilnosti, prav tako pa naj bi poskrbel, da se najdeni predmeti v skladu s pravili stroke ustrezno zavarujejo in da se poskrbi za primerno hrambo.

Nazadnje državno tožilstvo preiskovalnemu sodniku predlaga, naj družbi RTH Rudnik Trbovlje-Hrastnik odredi, da strokovnjakom omogoči izvedbo predlaganih ukrepov in da po pravilih stroke v zvezi z izkopom stori vse potrebno za varnost izvajalcev del, so še sporočili s celjskega državnega tožilstva.

Koliko je vseh trupel, še ni znano
Kot je na predstavitvi odkritja v četrtek pojasnil Mehmedali Alič iz rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki je vodil dela v rudniku, so se rudarji več mesecev prebijali čez več deset metrov pregrad iz različnih materialov. Po enajstih pregradah so prišli do prvega trupla, njegov položaj pa kaže, da se je skušal prebiti skozi nasutje. Le nekaj metrov nižje so našli drugo truplo.

Preostala trupla ležijo na sredini med obema rudniškima jaškoma, kjer pa pričakujejo, da bodo v njih odkrili še več sto žrtev, je povedal Mitja Ferenc, vodja evidentiranj in sondiranj prikritih grobišč.

Strokovnjaki spet v Hudi jami