Karl Erjavec še išče 46 glasov za uspeh napovedane nezaupnice. Foto: BoBo
Karl Erjavec še išče 46 glasov za uspeh napovedane nezaupnice. Foto: BoBo
Marjan Šarec, Luka Mesec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Marjan Šarec, Luka Mesec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek. Foto: BoBo

V predlogu so med drugim zapisali tri razloge, zakaj bi bilo po njihovem mnenju treba razrešiti predsednika vlade Janeza Janšo. Kot ocenjujejo, ne uživa zaupanja državljanov, ker se vlada pod njegovim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covida-19 in je Slovenijo "privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev".

Menijo tudi, da od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svobode medijev. Nazadnje ocenjujejo, da je z "nepremišljenimi potezami temeljno ogrozil zunanjepolitični položaj Slovenije v EU, severno-atlantskem zavezništvu in mednarodni skupnosti".

V predlogu nezaupnice navajajo tudi razloge, zakaj je Erjavec pravi kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade. Med drugim ocenjujejo, da je "s svojimi političnimi, strokovnimi in mednarodnimi izkušnjami oseba, ki ima vsa potrebna znanja in veščine za vodenje vlade v tem zahtevnem obdobju, ki je pred Slovenijo".

V pričakovanju 46 glasov

Opozicijske stranke LMŠ, SD in SAB, ki so poleg Levice vključene v KUL, so kandidaturo predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca za mandatarja podprle že pred Levico. Erjavec ima tako zagotovljeno podporo 39 glasov poslancev Koalicije ustavnega loka (KUL).

Potencialni kandidat za mandatarja nove vlade Erjavec pričakuje, da bodo konstruktivno nezaupnico podprli s 43 poslanskimi podpisi, saj bo štiri dodal še DeSUS, ter da bi se v tem času nadaljevali neformalni pogovori s predstavniki SMC-ja. V stranki so podporo Erjavcu sicer odrekli, a ta računa, da si bodo vsaj trije, kolikor je potrebno za uspeh nezaupnice in njegovo izvolitev, premislili. Za zasedbo mandatarskega stolčka bo Erjavec namreč potreboval parlamentarno večino oz. vsaj 46 glasov.

Erjavec je po torkovem sestanku s strankami KUL-a sporočil, da bodo imeli prihodnji torek sestanek s poslansko skupino DeSUS-a, kjer pričakuje tudi podpise štirih strankinih poslancev pod nezaupnico vladi Janeza Janše. Ti poslanci sicer vse od izstopa DeSUS-a iz koalicije molčijo. Tako je nekaj ugibanj, kakšen odnos do Janševe vlade bi lahko zavzeli, če do nove vlade ne bi prišlo.