Predsednik NSi-ja in minister za obrambo Matej Tonin, Foto: BoBo
Predsednik NSi-ja in minister za obrambo Matej Tonin, Foto: BoBo

Podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin je na novinarski konferenci predstavil poglede NSi-ja glede zagotavljanja zdravstvene oskrbe in gospodarskega okrevanja Slovenije po epidemiji. Izognil pa se ni tudi aktualnim političnim razmeram v Sloveniji in trdnosti trenutne vlade, potem ko je vlado zapustila stranka DeSUS. Njen predsednik Karel Erjavec je v torek napovedal, da bo 15. januarja vložena konstruktivna nezaupnica s 43 poslanskimi podpisi.

Sorodna novica Tudi Levica za mandatarski stolček podpira Karla Erjavca

"Nezaupnica ne bo uspela, imamo trdnih 47 glasov, podpirajo nas tudi nekateri poslanci DeSUS-a. Tisti, ki podpirajo vlado, ne želijo biti imenovani, ker se jim zvija roko," je poudaril Tonin, ki meni, da bo Janševa vlada obstala do konca mandata.

Poslanci, ki so pripravljeni sodelovati s koalicijo, bodo podpisali tudi posebne sporazume o sodelovanju. "Z nekaterimi že imamo podpisane, z nekaterimi jih še bomo in so v fazi usklajevanja," je pojasnil.

Rekonstrukcija vlade ni izključena

Tonin ob željah koalicijske partnerice stranke SMC, da bi v prihodnje prevzela notranje ministrstvo in kulturni resor, ne izključuje rekonstrukcije vlade, "vendar mora biti dogovorjena." "Vse je mogoče, vendar v soglasju s tistimi, ki nas podpirajo," je dejal.

Trenutno vlada išče novega zdravstvenega ministra. Tonin je razkril, da pri iskanju ne bodo upoštevane vladne kvote, temveč bo imenovan najprimernejši kandidat, ki bo moral biti tudi krizni menedžer. Sicer pa je dostop do javnega zdravstva za vse prebivalce ena od ključnih prioritet NSi-ja, kot je poudaril njegov predsednik.

NSi je po njegovih besedah predlagal ustanovitev vladnega strateškega sveta za zdravstvo, v katerem želijo združiti vse znanje na področju zdravstva, ki ga ima Slovenija na področju zdravstva. "K sodelovanju želimo pritegniti vse strokovnjake s področja zdravstva v Sloveniji. NSi je pripravljena voditi omenjeni svet. Naš cilj je vsem dostopno javno zdravstvo. Potrebujemo zdravstveni sistem, ki bo v središče postavil bolnika in skrb za njegovo hitro in kakovostno obravnavo," je dejal.

Tonin prepričan, da vlada ne bo padla

Svarila pred dvigom minimalne plače

Tonin je tudi opozoril, da številna podjetja svarijo pred dvigom minimalne plače: "Številne delodajalske organizacije svarijo pred hudimi posledicami njenega dviga: številna podjetja razmišljajo o odpuščanjih in selitvi proizvodnje v tujino. V NSi-ju smo prepričani, da se mora delo splačati. Država si mora od našega dela vzeti manj. Tisti, ki dela, ne more biti reven. Zato bomo predlagali, da se v višini dviga minimalne plače razbremeni vse plače v Sloveniji."

Dodal je, da zgolj dvig minimalne plače ni dovolj, saj se s tem podrejo vsa razmerja v gospodarstvu in javni upravi. "Minimalna plača bo kmalu enaka povprečni plači. Z razbremenitvijo plač pa bomo omogočili konkurenčnost našega gospodarstva. Podjetja bodo lahko bolje nagradila svoje zaposlene. Potrebujemo pa tudi večjo razliko med minimalno plačo in socialno pomočjo," je poudaril.

Ponovno je pojasnjeval ukrep t. i. prisilnega upokojevanja, ki je bil sprejet na pobudo ministrstva za delo, ki spada pod vladno kvoto NSi-ja.

Poudaril je, da ne gre za prisilno upokojevanje zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, saj bodo po dogovoru z delodajalcem lahko še naprej ostali zaposleni. "Vsi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, bodo v soglasju z delodajalcem lahko delali še naprej. S tem spodbujamo dialog in gradimo odnose in zaupanje znotraj podjetij, javne uprave. S tem gradimo partnerstvo in enakopravnost v delovnem procesu. Seveda pa delodajalcem omogočamo, da delavce, ki niso motivirani za delo, zamenjajo z delavci, ki nimajo službe, tukaj pa vidimo priložnosti za številne mlade. Gre vsekakor za generacijsko solidarnost," je pojasnil Tonin.