Hrvaška ne bo imenovala naslednika Budislava Vukasa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Hrvaška ne bo imenovala naslednika Budislava Vukasa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Budislav Vukas
Budislav Vukas je kot arbiter odstopil, ker naj bi sodišče hotelo Hrvaški vzeti ozemeljske vode. Foto: MMC RTV SLO

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so potrdili pričakovano stališče, da ne bodo imenovali novega člana arbitražnega sodišča do 14. avgusta, ko se bo iztekel 15-dnevni rok, predviden v arbitražnem sporazumu. Hrvaška pri izvajanju arbitražnega sporazuma ne sodeluje več, so zapisali.

S tem, ko so Slovenijo z diplomatsko noto seznanili z odločitvijo hrvaškega sabora o odstopu od arbitražnega sporazuma, so prenehali izvajati sporazum o arbitraži. Pisno so 31. julija obvestili tudi arbitražno sodišče, da so v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb zaradi bistvene kršitve določb arbitražnega sporazuma izpolnjeni pogoji za njegovo prekinitev, še sporočajo iz Zagreba.

Kot smo že pisali, je hrvaški arbiter Budislav Vukas svoj odstop podal 31. julija, ob tem pa za medije razkril, da je želelo arbitražno sodišče Hrvaški odvzeti del ozemeljskih voda, čemur je on odločno nasprotoval.

Oba arbitra bo izbral Guillaume
Pričakovati je, da bo zdaj hrvaškega arbitra imenoval predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume, kot to določa arbitražni sporazum. V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade je Guillaumu imenovanje naslednika Ronnyja Abrahama, ki je odstopil prejšnji teden, prepustila tudi Slovenija.

Kdaj bo predsednik arbitražnega sodišča imenoval slovenskega in hrvaškega arbitra ni znano, saj arbitražni sporazum za to ne predvideva roka. Na Stalnem arbitražnem sodišču, ki je registrar za arbitražno sodišče, niso želeli dati nobenih informacij, saj da so postopki zaupne narave.

Ugiba se, da naj bi do imenovanja prišlo še pred zaslišanjem obeh strank v zvezi z prisluškovalno afero, ki ga je sodišče napovedalo konec julija. Na zaslišanju bi tako bilo sodišče znova v polni sestavi.