Alojzu Soku se ograja na področju kanala hidroelektrarne ne zdi smiselna. Foto: BoBo
Alojzu Soku se ograja na področju kanala hidroelektrarne ne zdi smiselna. Foto: BoBo
Begunci, migranti, prebežniki
Od 16. oktobra do danes je v Slovenijo prispelo 345.113 prebežnikov. Foto: BoBo

Zaradi ograje v občini Ormož vlada vse večje nezadovoljstvo. Ormoški župan Alojz Sok je že drugič v nekaj tednih na notranje ministrsvo poslal dopis, v katerem izraža pomisleke glede postavitve žičnate ograje. To so že postavili v krajevni skupnosti Kog, gradnjo ograje pa načrtujejo tudi ob kanalu hidroelekratrne Formin.

Notranjemu ministrstvu je v zadnjem dopisu sporočil, da je postavitev ograje od Ormoža proti Forminu v občini Gorišnica ob tamkajšnji hidroelektrarni nesmiselna, saj je že sam kanal hidroelektrarne dovolj velika prepreka.

"Ob tem vas dodatno opozarjamo tudi na veliko prepreko in nevarno oviro, ki jo žična ograja predstavlja za divjad v tem delu naravnega biotopa," je še zapisal ormoški župan in predstavnike ministrstva pozval k vnovičnemu razmisleku o smiselnosti takšnega posega.

Prihodi so se umirili, a še vedno v tisočih
Število prebežnikov, ki vstopajo v našo državo, se je od začetka drugega prebežniškega vala, ki se je začel v sredini oktobra, drastično zmanjšalo, a Slovenijo vsak dan na poti do ciljne države še vedno prečka več tisoč ljudi.

V Dobovo je tako danes do 20. ure po podatkih novomeške policije s Hrvaške prišlo 2.145 prebežnikov. Okoli 18.30 je bilo v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 496 ljudi, ki so blizu 19. ure z avtobusi nadaljevali pot proti Karavankam. Ob 20. uri pa je na mejni prehod Dobova pripeljal še en vlak s 1.133 prebežniki, pri čemer pred polnočjo pričakujejo še en vlak z okoli 1.000 prebežniki, so sporočili s policije.