Po mnenju vlade izjema pri omejitvi gibanja za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav ni diskriminatorna. Foto: BoBo
Po mnenju vlade izjema pri omejitvi gibanja za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav ni diskriminatorna. Foto: BoBo

Omenjena izjema, ki jo je vlada dodatno določila v odloku o začasni omejitvi gibanja v času epidemije covida-19 ob 13 obstoječih izjemah, po njenem mnenju prav tako ne pomeni obveznost uporabe aplikacije. To je vlada zapisala v odgovoru zagovornika načela enakosti. Prepričana je, da gre zgolj za dodatno izjemo pri omejitvi gibanja med občinami.

"Ker epidemiološka služba ob trenutni situaciji ne zmore slediti vsem stikom okuženih oseb, so z epidemiološkega stališča osebe, ki uporabljajo aplikacijo, manj rizične, saj aplikacija vsaj delno nadomešča človeško obveščanje o stikih z okuženo osebo," so v sporočilu za javnost po današnji seji navedli na vladi.

Sorodna novica Hojs o aplikaciji za prehod občinskih meja: Čez Vršič tudi ne moreš brez verig

Po njihovem mnenju omejitev gibanja med občinami še zdaleč ne pomeni posega, ki bi iz omejitve svobode gibanja prerasel v omejitev posameznikove svobode. Posamezniki se lahko v svoji občini prosto gibljejo tudi na javnih mestih in površinah v okviru omejitev iz odloka, v številnih primerih pa celo zunaj svoje občine. Prav tako vlada poudarja, da enake in tudi še mnogo bolj restriktivne ukrepe izvaja večina evropskih držav.

"Res je sicer, da starejša populacija oziroma osebe, ki nimajo pametnih telefonov ali aplikacije ne želijo uporabljati, ne morejo uveljavljati te izjeme, vendar tudi za druge izjeme velja, da jih ne morejo uveljavljati vsi," pojasnjuje vlada.

Poudarja še, da so ukrepi sprejeti v skladu z najnovejšimi dognanji epidemiološke in infektološke stroke, usmerjeni pa so v prepoved in omejevanje socialnih stikov med prebivalstvom. Ti ukrepi so po mnenju zdravstvene stroke edino učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covida-19.