Škoda po potresu v Posočju leta 1998 bo stala 405 milijonov evrov. Foto: RTV SLO
Škoda po potresu v Posočju leta 1998 bo stala 405 milijonov evrov. Foto: RTV SLO
Türk obiskal Posočje

Predsednik se je na Bovškem seznanil s popotrseno obnovo, sanacijo Loga pod Mangartom po plazu ter razvojno vizijo tega območja.

Türk: Državni denar je bil dobro porabljen
Najprej si je ogledal zgornji del plazu Stovže, ki je 17. novembra 2000 zdrsnil v dolino in v Logu pod Mangartom odnesel več hiš ter pod sabo pokopal sedem domačinov, nato pa še popotresno obnovo Bovca, ki sta ga v zadnjem desetletju prizadela dva potresa.

"Vidim, da je napredek zelo velik. Veliko je bilo narejenega. Če gledamo celoto, lahko rečemo, da je bila obnova uspešna," je po srečanju z bovškim županom in predstavniki občine dejal Türk. Kljub nekaterim težavam je ocenil, da so stvari "vendarle v glavnem urejene", kar kaže, da je bil denar države dobro porabljen.

Türk: Posočje s turizmom čaka lepa prihodnost
Predsednik je pohvalil tudi vizijo občine in povezovanje turizma ter ekologije. Prepričan je, da ima s turizmom zgornje Posočje lepo prihodnost.

Pojasniti velja, da bo obnova po potresu iz leta 1998, ki bo stala 405 milijonov evrov in bo obsegala 1.765 objektov, končana letos. Z deli po potresu leta 2004, v okviru katerih so že obnovili 85 od 610 objektov, pa bodo zaključili najpozneje v štirih letih, je zagotovil vodja Državne tehnične pisarne Stanislav Beguš.

M. N.

Türk obiskal Posočje