Türk je po prisegi nagovoril zbrane. Foto: MMC RTV SLO
Türk je po prisegi nagovoril zbrane. Foto: MMC RTV SLO
Prisegel tretji predsednik Slovenije
Govor Danila Türka v DZ-ju
Prisega Danila Türka pred DZ-jem

Po prisegi je Türk med drugim obljubil, da bo svoji funkciji v dobro Slovencev posvetil vse svoje moči. Dejal je tudi, da je predsedniško dolžnost, ki mu je bila poverjena na volitvah, sprejel z globokim občutkom odgovornosti in zavezanosti vsem prebivalcem naše države ter obljubil, da bo skušal razumeti ljudi in soi prizadeval za dobro sodelovanje z vlado.

Oglejte si fotozgodbo s prisege.

Ob tej priložnosti se je novi predsednik tudi zahvalil svojemu predhodniku Janezu Drnovšku za prispevek k uspešnosti in ugledu Slovenije, za kar si je prislužil gromek aplavz zbranih v parlamentu. K tej zahvali se je sicer kasneje pridružil tudi predsednik parlamenta France Cukjati.

Türk bo mandat prevzel v nedeljo
Svoj mandat bo nastopil dan pozneje, ko bo potekala predaja poslov. Na njej bo tudi zdajšnji predsednik države Janez Drnovšek, ki pa je bil ob prisegi odsoten. Slavnostne seje se je udeležil ves politični vrh, na čelu s premierjem Janezom Janšo.

Prisego določa Ustava Republike Slovenije, predsednik pa je moral pred predstavniki ljudstva reči: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije."

Tretji predsednik Slovenije si je mandat zagotovil v drugem krogu predsedniških volitev, ki se ga je udeležilo 58,46 odstotka volilnih upravičencev, volivci pa so mu namenili 68,03 odstotka veljavnih glasov. Njegov tekmec Lojze Peterlete je dobil 31,97 odstotka glasov.

Se obeta boljši odnos med predsednikom in premierjem?
Ob nastopu mandata Danila Türka bo zanimivo predvsem sodelovanje s premierjem Janezom Janšo. Zelo blagi smo, če rečemo, da se Janša in Drnovšek v času, ko sta se njuna mandata prekrivala, nista razumela najbolje, a lahko obenem pričakujemo "boljše" čase z nastopom novega predsednika. Ta se je z Janšo že srečal, premier pa je ob tej priložnosti povedal, da sta se z na novo izvoljenim predsednikom pogovarjala o konkretnemu sodelovanju v dobro Slovenije. "Še posebej v prvi polovici prihodnjega leta nas čaka veliko dela," je pojasnil Janša.

Novoizvoljeni predsednik je bil s pogovorom zelo zadovoljen in se je javno zahvalil premierju za njegovo takojšnjo čestitko po izvolitvi. Tudi sam je potrdil, da je bil sestanek "zelo konkreten", govorila pa naj bi o različnih načinih in oblikah sodelovanja v prihodnje.

M. N.

Prisegel tretji predsednik Slovenije
Govor Danila Türka v DZ-ju
Prisega Danila Türka pred DZ-jem