Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO

DZ je zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 sprejel v petek, turistični boni pa so poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do konca leta ter podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo še v mesec junij eden od njegovih nosilnih ukrepov.

Državni zbor potrdil tretji protikoronski sveženj

Bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v vrednosti 200 evrov, mlajši pa v vrednosti 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo prenočitve oz. prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Podrobnosti v povezavi z unovčevanjem bonov bo določila uredba, ki jo vlada še pripravlja. "V njej bo določeno vse, kar je pomembno," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V skladu z zakonom bodo turistični boni evidentirani v korist upravičenca v informacijskem sistemu finančne uprave (Furs), ki bo poskrbela tudi za povračilo stroška nastanitve izbranemu turističnemu ponudniku. Poslanci so ob tem v zakon nedvoumno zapisali, da v primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev ne sme zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Kacin je pojasnil, da mora zdaj Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije. "Ko bo to opravljeno, bo vsak prejel sporočilo, vse pa bo potekalo v elektronski obliki," je pojasnil. Od takrat dalje bo mogoče opraviti rezervacijo.

Vlada je turistične bone vgradila v tretji protikoronski zakon v želji pomagati slovenskemu turizmu, ki ga je epidemija koronavirusne bolezni 19 močno prizadela. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob predstavitvi ukrepa izrazil pričakovanje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije covida-19 so manjši turistični namestitveni obrati, kampi in planinske koče odprli vrata 18. maja, večji hoteli in zdravilišča pa lahko goste začenjajo sprejemati šele danes. Kljub temu po večini ostajajo še zaprti. Številni opozarjajo, da bo ključno odprtje meja, saj bodo brez tujih gostov težko zapolnili dovolj zmogljivosti.

Video: Posnetek novinarske konference

Novinarska konferenca vlade ob koncu epidemije