Prihod Uberja je v številnih državah po svetu sprožil proteste poklicnih prevoznikov. Foto: EPA
Prihod Uberja je v številnih državah po svetu sprožil proteste poklicnih prevoznikov. Foto: EPA
Uber: Ne izkoriščamo voznikov

S podjetjem Uber je minister za javno upravo Boris Koprivnikar pred nekaj dnevi podpisal pismo o nameri. Sindikati so - zaradi izkušenj iz drugih držav - izrazili ogorčenje in zahtevali, da ministrstvo takoj odstopi od sodelovanja z Uberjem, a ministrstvo očitno tega ne namerava.

Uber deluje v več kot 500 mestih po svetu, med drugim v 21 državah članicah Evropske unije, tudi na Hrvaškem. Raziskava tam je pokazala, da so vozniki z delom zadovoljni in da bi jih kar 90 odstotkov priporočilo delo tudi drugim.

A naši sindikati so prepričani, da gre za podjetje, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih. "Taksisti praktično ne bi bili v rednih delovnih razmerjih. Pri Uberju niso nikjer po svetu, zato imajo samo v ZDA 200 tožb, sodno pa jih preganjajo praktično po celi Evropi, v Nemčiji, Belgiji, Italiji, Španiji imajo prepoved delovanja," poudarja David Švarc iz Svobodnega sindikata Slovenije.

Uber: Na nekaterih trgih iščemo boljšo zakonodajo
Generalni direktor za jugovzhodno Evropo pri Uberju Davor Tremac pa na to odgovarja, da v Evropi Uber ni nikjer prepovedan, temveč so se zgolj umaknili z nekaterih tržišč, dokler ne najdejo boljših zakonodajnih rešitev. Sicer pa priznava, da vozniki niso zaposleni v Uberju, temveč pri partnerskih podjetjih, lahko pa so tudi samostojni podjetniki.

Sindikati pozivajo, da minister za javno upravo odstopi od sodelovanja z Uberjem, a z ministrstva odgovarjajo, da se pismo o nameri ne dotika konkretnih vprašanj o delovanju podjetja, ne prinaša obveznosti niti konkretnih ukrepov. Sindikati temu ne verjamejo, menijo, da bo namera vodila do dogovora, saj je to očitno Uberju minister Koprivnikar tudi obljubil.

Uber: Ne izkoriščamo voznikov