Katerim učencem starši niso plačali kosila, bodo zdaj v teoriji lahko videli le zaposleni v kuhinji, a stigma ne bo kar izginila. Foto: BoBo
Katerim učencem starši niso plačali kosila, bodo zdaj v teoriji lahko videli le zaposleni v kuhinji, a stigma ne bo kar izginila. Foto: BoBo

Šolska inšpekcija je v nadzoru ugotovila, da je šola sistem za vodenje evidence uporabnikov šolske prehrane uvedla leta 2008, sistem pa omogoča tudi opozarjanje v obliki kratkega piska. Ta se med drugim sproži, če se vanj skuša s ključkom registrirati nekdo, ki ni v bazi podatkov: nekdo, ki je odpovedal obrok za tisti dan, ki se je izpisal iz šole, ali nekdo, ki ni plačal malice.

Pri tem je inšpektorica preverila zvočni signal v času, ko je bila jedilnica prazna. Njegova jakost je bila v prazni jedilnici že na razdalji nekaj metrov komaj slišna, je zapisano v poročilu o izrednem inšpekcijskem nadzoru.

Inšpekcija je tudi ugotovila, da je na mestu za razdeljevanje hrane računalniški zaslon, ki ob prislonitvi ključka prikazuje nekatere podatke, kot so ime in priimek ter število obrokov, ki jih učenec še na voljo. Če jih nima več, se na zaslonu izpiše številka nič in izriše rdeč kvadrat, oglasi pa se tudi pisk.
Ker so zaslon lahko videli tudi drugi učenci, je inšpektor ravnateljici odredil, da ga mora obrniti tako, da je viden samo osebju v kuhinji. Šola pa je tudi že izklopila zvočni signal. Časnik Delo je namreč pred kratkim opozoril, da se učenci pred kosilom evidentirajo s ključki, ki piskajo, če starši niso plačali položnice. Ker glasno piskanje izpostavi otroka, so o tem obvestili varuha človekovih pravih in tudi informacijsko pooblaščenko, so še zapisali v časopisu.