Foto: BoBo
Foto: BoBo

V šolske klopi je po poletnih počitnicah sedlo skoraj 194 tisoč učenk in učencev, med njimi 20.761 prvošolk in prvošolcev, ter okoli 82 tisoč dijakinj in dijakov. Nekatere v avgustovskih ujmah poškodovane vzgojno-izobraževalne ustanove bodo sicer vsaj prve dni svoje dejavnosti izvajale v začasnih prostorih, več jih pa bo pouk nadomeščalo z najrazličnejšimi dejavnostmi.

Kot pravi predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan, so bile priprave na današnji dan izrazito stresne in naporne. Poleg odpravljanja posledic ujm jim delo namreč otežuje tudi veliko pomanjkanje kadra. "Veste, kako bi se jaz kot državljan Slovenije dobro počutil, če bi enkrat prišlo do tega, da bi rekli, v državi sicer manjka 300 zdravnikov, ampak vsi pacienti v državi bodo normalno pregledani v septembru, tako kot so bili naročeni. V šoli nimamo možnosti, da bi naše učence prenaročili," je dejal v pogovoru za Radio Slovenija.

Naporne so bile priprave tudi v vrtcih. V nekaterih primerih so morali urediti začasne prostore, primerne za predšolske otroke, pravi Silvija Komočar, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije.
"Pomembno se nam zdi, da otroci ne gredo kar v neke začasne prostore, ki niso primerni in ustrezni za izvajanje predšolske vzgoje, ampak da gre res za vrtčevsko okolje," je poudarila.

K pouku 194.000 šolarjev in 82.000 dijakov

Pirc Musar ob začetku šolskega leta pozvala k medsebojnemu spoštovanju

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob začetku novega šolskega leta obiskala Osnovno šolo Komenda Moste. Prvošolcem je na srce položila, naj spoštujejo drug drugega, pa tudi starše in učitelje. Ob tem je poudarila, da se morajo otroci že v šolah začeti učiti, kako spremeniti življenja tako, da bo naš planet obstal. Poudarila je tudi pomen solidarnosti, ki bo po njenem prepričanju beseda leta.

Sorodna novica Polona Kenda: "Prednost majhnih šol je odnos, otrok ni številka"

"Slovenija ni osamljen otok sredi oceana, je delček tega planeta. V šolah moramo začeti otroke učiti, kako bo treba na neki način tudi spremeniti naša življenja, da bo naš planet obstal," je dejala ob nedavnih poplavah, ki so v začetku avgusta zajele Slovenijo. Tako je prepričana, da bodo zaradi posledic podnebnih sprememb, ki smo jim priča po vsem svetu, v šolah več pozornosti namenili tudi tej tematiki.

"A brez ljubezni in spoštovanja tudi ta naš planet ne bo obstal. To je tisto, kar želim, da starši, učitelji in učiteljice prenesemo na tiste najmlajše, saj na njih svet stoji," je predsednica republike dejala ob začetku novega šolskega leta. V Komendi si je ogledala tudi sanacijo šole po nedavnih poplavah. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so pomagali pri saniranju katastrofalnih posledic in prostore osnovne šole pripravili za vrnitev šolarjev.

Ravnatelj OŠ Komenda Moste Uroš Križanič in župan Občine Komenda Jurij Kern sta ob tem ocenila, da je bilo ključno hitro ukrepanje. Križanič je ob začetku šolskega leta še pozval starše, naj zaupajo v šolo, učitelje, ki spremljajo vsakega otroka, opazujejo in spremljajo njegov razvoj. "Ker smo tako različni, smo tako zelo bogati," je dejal. Kern pa je otrokom zaželel miren začetek šolskega leta.

Golob: Bodite srčni, radovedni in pogumni

Predsednik vlade Robert Golob pa je šolarjem ob prvem šolskem dnevu zaželel vedoželjnosti, igre, kreativnega učenja in sočutja do vrstnikov. Poleg tega še veliko prebranih odličnih knjig, ki so naše spremljevalke na popotovanjih domišljije in novih dogodivščin. "Bodite srčni, radovedni in pogumni," je zapisal v poslanici.

"Naj bo leto pred vami polno novih znanj, trajnih prijateljstev in vztrajnosti," je dodal. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, jim je zaželel, da naj bo šola njihov varen dom ter pot do znanja in odraščanja.

Ministrstvo šolam določilo tretji predmet na naslednjem NPZ

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo sklep, s katerim je določilo, iz katerega tretjega predmeta bo na posamezni osnovni šoli konec letošnjega šolskega leta potekalo nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za učence 9. razredov.

Poleg preverjanja znanja iz matematike in slovenščine oz. na narodno mešanih območjih iz italijanščine oziroma madžarščine bodo devetošolci pisali še nacionalno preverjanje iz fizike, likovne umetnosti, tujega jezika ali zgodovine.

Kateri predmet je ministrstvo izbralo za posamezno osnovno šolo, lahko preverite tukaj.

V tem šolskem letu bodo na šolah NPZ začeli 7. maja, in sicer z izpitom iz slovenščine. Preverjanje znanja iz matematike bo sledilo 9. maja, 13. maja pa iz tretjega predmeta. O dosežkih bodo devetošolci obveščeni 3. junija.

Bratušek: Še pred dvema dnevoma ni bilo jasno, kako bo s prevoznostjo

Poleg poškodovanih šolskih ustanov v nekaterih delih države ostaja težava okrnjena dostopnost po cestah. Čeprav po informacijah ministrstva ravnatelji o "nepremostljivih ovirah" ne poročajo, je pot v šolo na območjih, ki so jih močno prizadele poplave in so še v fazi aktivne in obsežne sanacije, popolnoma drugačna kot sicer, saj poteka tudi mimo plazišč in skozi delovišča. Zagotavljanje prometne varnosti otrok je na teh območjih zato še toliko pomembnejše, opozarjajo na Agenciji RS za varnost prometa.

Med takšnimi šolami sta tudi Osnovna šola (OŠ) Blaža Arniča Luče in Podružnična osnovna šola Solčava. Do tja so kolono vozil šolskih prevozov učencev in učiteljev pospremili predstavniki ministrstva za infrastrukturo, agencije za varnost prometa in policije. Prvošolce s starši so sprejeli v Športnem centru Luče, kjer jih je med drugim nagovorila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Ministrica je izrazila veselje, da se tudi v teh občinah, ki jih je prizadela avgustovska vodna ujma, novo šolsko leto začenja na isti dan kot po celotni državi. Po njenih besedah še pred dvema dnevoma ni bilo jasno, kako bo s prevoznostjo cest, saj je vodna ujma odnesla nekaj 100 metrov ceste med Lučami in Ljubnim ob Savinji. Ta cesta bo še nekaj časa odprta samo za šolske prevoze, je dodala.

Vodja sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na Agenciji za varnost prometa Dragica Sternad Pražnikar je poudarila, da nosi geslo prometne varnosti otrok v novem šolskem letu plemenito sporočilo Srce prometne varnosti smo vsi. To geslo po njenih besedah simbolizira povezovanje učencev, učiteljev, staršev in skrbnikov ter vseh udeležencev v prometu skozi simbol srca, ki predstavlja skrb in varnost.

"Zaradi nedavnih poplav in zahtevne obnove po njih je povezovanje skupnosti in prizadevanj, da bodo na šolskih poteh varni vsi otroci, še toliko pomembnejše. Z njim želimo voznike in druge udeležence v prometu spomniti na pomembnost njihove vloge pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo, na obšolske dejavnosti, domov, k prijateljem, torej na vseh poteh, vse leto," je dejala Sternad Pražnikar. Dodala je še, da so začetki šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani, mlajši pa kot začetniki ne poznajo vseh pasti prometa, najzahtevnejši.

Med osnovnimi šolami so škodo zaradi poplave imele: Osnovna šola Apače, Osnovna šola Davorina Jenka (Cerklje na Gorenjskem), Osnovni šoli Žerjav in Črna na Koroškem (oboje Črna na Koroškem), Osnovna šola Ivana Tavčarja (Gorenja vas - Poljane), Osnovna šola Franca Kocbeka (Gornji Grad), Osnovna šola 27. julija (Kamnik), Osnovna šola Komenda Moste, Osnovna šola Mengeš, Osnovna šola Nazarje, Osnovna šola Franja Goloba (Prevalje), Osnovna šola Ivana Groharja v Podlubniku in POŠ Bukovščica (obe Škofja Loka), Osnovna šola Bratov Letonja (Šmartno ob Paki), Osnovna šola Trzin, Podružnična osnovna šola Kovor (Tržič), Podružnična osnovna šola Socka (Vojnik) in Osnovna šola Vuzenica.

Minister Felda vesel, da so šole povsod po Sloveniji kljub ujmam spet odprte

Osnovno šolo Šmarje pri Kopru, ki jo je v ponedeljek poškodovalo neurje, a so jo že usposobili, je na prvi dan pouka med drugimi obiskal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Kot je dejal, ga veseli, da je v Šmarjah škoda po odkritju dela strehe relativno majhna in da je šola že štiri dni po dogodku pripravljena sprejeti vse učence. Tudi drugod po Sloveniji bodo vsi šolarji sedli v klopi in šolanje na daljavo ne bo potrebno, je poudaril minister v izjavi za novinarje po tistem, ko je nagovoril prvošolce.

Ponekod bodo za nekaj dni prestavili začetek pouka, a to po ministrovih besedah ni nič posebnega, saj se vsako leto zgodi, da kje gradbena dela niso pravočasno končana. Več težav kot škoda na šolskih stavbah povzročajo prekinjene prometne povezave, je dejal Felda. Kot primer je navedel Luče, kjer sama šola ni poškodovana, vendar se več kot 80 učencev vozi od drugod.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na prvi šolski dan obiskal Osnovno šolo Šmarje pri Kopru. V poslanici pred začetkom šolskega leta se je zahvalil zaposlenim v šolah in vrtcih za vse, kar so storili ob ujmah. Učencem in dijakom je zaželel, da k šolskemu delu pristopijo z marljivostjo. Foto: Tjaša Škamperle
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na prvi šolski dan obiskal Osnovno šolo Šmarje pri Kopru. V poslanici pred začetkom šolskega leta se je zahvalil zaposlenim v šolah in vrtcih za vse, kar so storili ob ujmah. Učencem in dijakom je zaželel, da k šolskemu delu pristopijo z marljivostjo. Foto: Tjaša Škamperle

Glede pomanjkanja učiteljev je opozoril, da se to dogaja tudi v evropskem in svetovnem merilu. K reševanju težave so pristopili tako, da imamo že nekaj let štipendije za pedagoške učne programe in možnosti pedagoškega izobraževanja za tiste, ki niso učitelji po poklicu. To je začasno reševanje problema, dolgoročno pa moramo najti mehanizem, da bi v učiteljski poklic privabili več mladostnikov, je dejal minister.

Letos se je začel projekt vseh treh slovenskih pedagoških fakultet za pregled in presojo samega pedagoškega študija. Felda je ocenil, da bi morali študij postaviti drugače, zato da bi bili učitelji in vzgojitelji kos današnjemu času. "Morda smo na tem področju pedagoškega izobraževanja malo preveč zaostali. Vemo, da nikoli ne moremo delati za prihodnost, ker ne vemo, kaj nas čaka. Morali pa bi se vsaj približati potrebam današnjih otrok," je dejal.

Koprski župan Aleš Bržan je napovedal, da se bo sanacija šole v Šmarjah zgodila relativno hitro. Ko bodo zbrali ponudbe izvajalcev, bo znana tudi vrednost nastale škode, je razložil.
Ravnatelj Simon Dražič pa je pojasnil, da so gasilci začasno prekrili poškodovanih 250 kvadratnih metrov strehe s plastično folijo. "Če ne bo kakšnih hujših vetrov, bi to moralo do obnove zdržati," je prepričan. Dve učilnici sta za zdaj neuporabni, je še povedal, a dodal: "Malo dežuje, kaplja, ampak nič tako hudega, kot je bilo drugje." Posledice neurja so večinoma odpravili zaposleni v šoli in krajani. "To je pokazatelj, da je v naših krajih še vedno zdravo okolje," meni ravnatelj.

Tudi glasbene šole so znova odprle svoja vrata

Prvi šolski dan poteka tudi v vseh glasbenih šolah po državi, tudi na poplavnih območjih. Tam so glasbenim šolam, kjer je ujma poškodovala inventar, priskočili na pomoč z inštrumenti. "Pripravljeni smo na začetek pouka, tehnično smo dobro opremljeni in tudi z znanjem, tako smo kar konkurenčni," pravi Branimir Klevže iz zveze glasbenih šol."Tako so Glasbeni šoli Nazarje, ki je imela manko inštrumentov, priskočile na pomoč tudi druge šole in posodile manjkajoči instrumentarij. Tako da tam začnejo normalno novo šolsko leto brez zamika," je za STA dejal podpredsednik Zveze slovenskih glasbenih šol Klevže. Dodal je, da so tudi v Glasbeni šoli Ravne s podružnicami, kjer so imeli prostorske težave, to rešili in pouk začeli normalno.

Poklukar ob obisku Črne voznike pozval k dodatni pozornosti

Prvošolce na Osnovni šoli Črna na Koroškem pa so poleg vodstva šole sprejeli tudi nekateri predstavniki državnih ustanov, med njimi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je poudaril pomen prometne in kibernetske varnosti ter šole kot varnega okolja. "Ne samo prometna varnost, pomembna je tudi kibernetska varnost, kajti danes je splet tudi okolje, v katerem na naše mladostnike preži veliko nevarnosti," je dejal minister.

Ob tem je poudaril ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja. Da je treba vsakršno nasilje že v zgodnji fazi preprečevati in se o tem veliko pogovarjati, tudi s strokovnimi službami, je v nagovoru danes opozoril tako starše kot učitelje.

Minister se je seznanil tudi s stanjem varnosti na območju Črne. "Za zdaj sem vesel, kajti ceste vseeno so prevozne, so pa predvsem še vedno zelo zelo nevarne, zato opozarjam vse udeležence v prometu, ki vozijo na tem območju, da je še vedno ogromno poškodovanih cest," je poudaril minister. Hkrati je policija po njegovih besedah še vedno tudi zelo pozorna na področju varovanja premoženja ljudi po ujmi.

Sprejema prvošolcev sta se udeležila tudi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić in Irena Janžekovič Žmauc iz Agencije za varnost prometa.

V pripravi šolska reforma

V Črni poškodovanih več cest, zato pri šolskih prevozih pomagajo starši

Zaradi poškodovanih in še vedno nekaterih zaprtih cest pri šolskih prevozih v občini Črna pomagajo starši, pa je povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. "V torek pride posebna komisija, ki bo sestavljena iz strokovnjakov, ki lahko ocenijo, kakšna je varnost na teh cestah. Ko bo ocena, da lahko izvajamo šolske prevoze, jih bomo tudi začeli izvajati. Na večini cest pa to že opravljamo," je povedala županja. V preteklosti je bil po njenih besedah prvi šolski dan brezskrben in vesel, danes pa upa, da je za otroke prav tako brezskrben in vesel, za odrasle pa mogoče ne toliko glede na preteklo ujmo.

"Ampak verjamem, da je Slovenija za nami, da je za nami tudi EU in da bomo skupaj z vsemi, ki nam obljubljajo pomoč, poskrbeli za to, da bo naš kraj takšen ali pa celo lepši, kot je bil nekoč," je dejala županja. Hvaležna je ministrom, ki prihajajo na obisk v Črno in se seznanjajo z razmerami, prav tako se je zahvalila medijem, da spremljajo dogajanje v Črni in so tako tudi glas Črne.

Sicer pa je glede črnjanske osnovne šole dejala, da nudi varno zavetje malim sokrajanom in da upa, da tako tudi ostane. Želi si, da bi otroci varno hodili v šolo in v njej preživljali lepe dni.
V matično osnovno šolo v Črni je po besedah ravnatelja šole Mitje Pranjiča v prvi razred vstopilo 28 učencev, na podružnični šoli Žerjav pa še pet. "Želimo si, da bo šolsko leto prijetno, kot je prijeten današnji dan," je dejal ravnatelj.

Ob ozaveščanju o prometni varnosti tudi pogovori o nedavnih poplavah

Prvi dan šole je vedno znova priložnost, da voznike, otroke in starše spomnijo na pomembnost varnega in odgovornega vedenja na cesti, ki otrokom omogoča varno pot v šolo. V tem smislu poteka tudi nacionalna preventivna akcija Varno v šolo z geslom Srce prometne varnosti smo vsi.

Tako bodo v prvih šolskih dneh policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše. V okolici šol pa bodo izvajali poostren nadzor prometa.

Na ministrstvu ob začetku šolskega leta sicer niso pripravili posebnih smernic za pedagoško osebje o tem, kako naj se z otroki pogovarjajo o nedavnih naravnih nesrečah. So jih pa ravnatelji pred začetkom pouka v okrožnici nagovorili k temu, naj današnji prvi šolski dan vseeno namenijo tudi pogovoru o poplavah.

Prvi mednarodni šolski oddelek v Mariboru