Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Zajem zaslona
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Zajem zaslona

Vlada Janeza Janše je namreč uvedla plačevanje javne službe, ki jo izvaja STA, na kos, torej po številu objavljenih novic in fotografij. "Ta škodljiva uredba je otežila finančno poslovanje STA-ja. Ministrstvo za kulturo in vlada sta prepričana, da so neodvisni in avtonomni javni mediji ključni za demokracijo. Zato z današnjim dnem ukinjamo to neživljenjsko uredbo prejšnje vlade," je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko po današnji seji vlade. Dodala je, da je "s tem novinarjem in novinarkam STA-ja znova zagotovljena avtonomnost pri opravljanju njihovega dela, torej obveščanja splošne javnosti".

Za več kot 300 dni ustavljeno plačevanje javne službe

Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki ga je tedaj vodil Uroš Urbanija, je lani, v času prejšnje vlade, za več kot 300 dni ustavil plačevanje javne službe, ki jo STA opravlja po zakonu o STA-ju. Agencija je tako velik del leta delala brez polovice vseh prihodkov, preživela pa tudi s prodajo terjatev, najemom posojila in donacijami ljudi, oddanimi v donacijski akciji Za obSTAnek, ki jo je vodilo Društvo novinarjev Slovenije.

Ukom je vzpostavitev financiranja najprej pogojeval z vpogledom v določeno dokumentacijo, ko jo je dobil, se spraševal, ali gre za nedovoljeno državno pomoč, nazadnje je problematiziral način opravljanja in financiranja javne službe od sprejetja zakona o STA-ju leta 2011. Da bi to financiranje uredila, je vlada sprejela posebno uredbo, ki je poskrbela za premik od financiranja dejavnosti v financiranje po produkciji oziroma na kos.

Ministrica je nadalje pojasnila, da bo "financiranje in delovanje STA-ja znova opredeljeno v letni pogodbi, ki jo skleneta Ukom in STA na podlagi zakona o STA-ju, kot je to tudi bilo vrsto let pred uvedbo te škodljive uredbe in ni predstavljalo nobenih težav." Ob tem verjame, da bodo "izboljšave poslovanja urejene v letni pogodbi, pri čemer pa je bistveno, da bo imel STA zagotovljen stabilen vir financiranja in se ne bo nihče vmešaval v njegovo novinarsko ter uredniško delo. To so pravzaprav tudi pričakovanja EU-ja in evropskih ustanov, ki so ob ravnanju prejšnje vlade s STA-jem zaznale nepravilnosti in grožnje svobodi novinarstva."

Nominacija za Unescovo svetovno nagrado za svobodo tiska
Asta Vrečko je sklenila z besedami, da "STA dela dobro in profesionalno. Naša naloga je, da ji zagotovimo pogodbo za neodvisno in nemoteno delovanje, zato smo tudi danes na vladi to storili. Ministrstvo za kulturo bo STA nominiralo za Unescovo svetovno nagrado za svobodo tiska, ki jo vsakoletno podelijo na svetovni dan svobode tiska, ki je 3. maja."

Na vprašanje, ali so v povezavi s STA-jem ob pregledu vseh dokumentov ugotovili, da bi kdo na vladni strani oškodoval državno premoženje, je ministrica odgovorila, da trenutno nimajo teh podatkov, na podlagi katerih bi lahko konkretno komentirala, kako so se izvajali ti postopki prejšnje vlade. Dodala je, da seveda potekajo revizije tako kot tudi na drugih področjih in bodo z morebitnimi ugotovitvami seznanili javnost.

STA: Odprava sporne uredbe o financiranju je bila nujna

Predstavniki zaposlenih so odločitev vlade, da odpravi sporno uredbo o opravljanju javne službe STA, označili za nujen korak. Izrazili so pričakovanje, da bo tudi pogodba o financiranju javne službe za leto 2023 odpravila plačevanje na kos. Po besedah direktorja STA-ja Igorja Kadunca pa je v usklajevanju tudi že predlog sprememb zakona o STA-ju.

Uredniški kolegij STA, Svet delavcev STA, Sindikat novinarjev STA in Zastopstvo uredništva STA so spomnili, da je uredba, sprejeta v prejšnjem vladnem mandatu, uvedla nekaj spornih določb, med drugim financiranje javne službe na podlagi štetja novic in fotografij. "Slednje je neustrezno, ker je nemogoče vnaprej predvideti količino dogajanja ali nepredvidenih odsotnosti zaposlenih, poleg tega finančno nagrajuje kvantitativno, ne pa kvalitativno usmerjenost. Obenem je uredba dopuščala vladnemu uradu za komuniciranje možnost arbitrarne odločitve, katere vsebine, opravljene v okviru javne službe, bo financiral in katerih ne," so ponovili svoja opozorila.

STA pričakuje še ustrezno pogodbo in spremembe zakona

Odprava uredbe je bila tako nujna, menijo, obenem pa poudarjajo, da je za operativno delovanje STA-ja ključnega pomena tudi vsakoletna pogodba o opravljanju javne službe. "Zato izražamo pričakovanje, da bo tudi sama pogodba za leto 2023 odpravila plačevanje na podlagi štetja vsebin ter da bo namesto tega javna služba financirana kot dejavnost," so zapisali.

Direktor STA-ja Igor Kadunc je v odzivu na vladno odločitev pojasnil, da z odpravo uredbe, "ki je skušala v določenih delih postaviti zelo formalistično razlago opravljanja javne službe", ostajajo pri neposredni uporabi zakonskih določil. "Tako je predvideno, da bomo v letni pogodbi za leto 2023, kjer smo v zaključni fazi usklajevanja, prešli na to, da bo STA v skladu s svojim poslovnim načrtom zavezan zagotoviti vse elemente javne službe iz zakona in o tem redno, na trimesečje, poročati – tudi o obsegu opravljenega dela. Upravičenost porabe pridobljenega nadomestila pa bomo morali dokazovati s sistemom 'neto stroška' javnih storitev na osnovi novih pravil o porazdeljevanju prihodkov in stroškov med javno in tržno dejavnostjo," je pojasnil. Tako poslovni načrt kot pravila bo obravnaval nadzorni svet STA-ja na seji 27. decembra in bosta po sprejetju kot prilogi sestavni del pogodbe o financiranju javne službe STA, katere podpis predvidevajo na začetku januarja.

"Želimo pa si tudi nadgradnje zakona o STA-ju, da bo postal moderen, razvojno naravnan zakon, ki bo zagotavljal stabilno financiranje javnega medija, ki pomeni informacijsko hrbtenico slovenskega medijskega prostora," je dodal.

Zavedajoč se težav, ki jih povzročajo mestoma nejasna in pomanjkljiva zakonska določila (predvsem glede opredelitve izvajanja javne službe), so na STA-ju že pripravili predlog sprememb zakona in nanj pridobili tudi že pripombe ministrstva za finance. "Tako da pričakujemo, da se bomo z ministrstvom za kulturo čim prej dogovorili za pripravo sprememb, ki bi jih sprejel državni zbor, po možnosti še pred koncem prihodnjega leta," je navedel Kadunc.

Tudi predstavniki zaposlenih pričakujejo, da vlada čim prej poskrbi tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA, tako da bo ta v prihodnje zagotavljal še višjo stopnjo finančne in uredniške neodvisnosti nacionalne tiskovne agencije. "Obenem pozivamo to in vse naslednje vlade k izpolnjevanju zakonske obveze, da financirajo javno službo STA," so dodali. Ob napovedani nominaciji za Unescovo nagrado za svobodo tiska pa so se zahvalili vsem, ki so jim v boju za obSTAnek stali ob strani in jim pomagali z donacijami ali drugače. "Svoboda tiska je pravica javnosti, za katero vsak dan opravljamo svoje delo po najboljših močeh in v skladu z etičnimi in profesionalnimi novinarskimi standardi," so poudarili.

Na današnjo odločitev vlade se je odzval tudi nekdanji direktor STA-ja Bojan Veselinovič, ki je zapisal, da je bila uredba o financiranju STA-ja "eden zadnjih vrhuncev koncentričnih pritiskov vlade Janeza Janše na kolektiv STA-ja", pri čemer se skupaj z vladnim uradom za komuniciranje pod vodstvom Uroša Urbanije "niso ozirali na negotovost in stiske zaposlenih, ki iz meseca v mesec niso vedeli, ali bodo dobili plačilo za opravljeno delo ali ne".