Tako direktorica Ukoma kot direktor STA-ja sta ob podpisu pogodbe poudarila pomen, ki ga ima STA pri obveščanju javnosti. Foto: Ukom, Anže Malovrh/STA
Tako direktorica Ukoma kot direktor STA-ja sta ob podpisu pogodbe poudarila pomen, ki ga ima STA pri obveščanju javnosti. Foto: Ukom, Anže Malovrh/STA

Vlada je pogodbo v imenu ustanovitelja potrdila na seji v četrtek, njena vrednost pa znaša 2.397.000 evrov.

Direktorica urada vlade za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman je ob podpisu pogodbe poudarila, da je Slovenska tiskovna agencija (STA) izjemno pomemben javni medij v Sloveniji, zaradi katerega so informacije o najpomembnejših dogodkih doma in po svetu dostopne vsem prebivalkam in prebivalcem. Dodala je, da si bo vlada še naprej prizadevala za svobodo medijev in njihovo neodvisno delovanje, so njene besede povzeli na Ukomu.

Direktor STA-ja Igor Kadunc pa se je zahvalil vsem, ki so bili vključeni v proces odobritve nekoliko višjega zneska, kot je bil na voljo STA za leto 2023. "Zavedamo se, da to pomeni veliko v časih, ko se vlada spopada s povečanimi pričakovanji na vseh straneh," je dejal. Odobreni znesek po njegovih besedah za STA pomeni možnost in hkrati obvezo, da nadaljuje kakovostno delo.

Kadunc je ob tem dodal, da se na agenciji zavedajo pomena, ki ga ima izčrpno in korektno obveščanje javnosti. To je po njegovih navedbah tudi obveza agencije do naročnikov, ki ji omogočajo pridobivanje dodatnih prihodkov, so zapisali v sporočilu za javnost po podpisu.

Ob tem so na agenciji po Kadunčevih besedah dejavni pri pridobivanju sredstev s sodelovanjem v različnih evropskih in domačih projektih, ki jim omogočajo, da sledijo novostim, med drugim na področju umetne inteligence in sodobnih tehnologij.

STA v skladu z zakonom opravlja javno službo obveščanja javnosti, za katero je upravičena do sredstev iz državnega proračuna. Ta sredstva sicer predstavljajo približno polovico vseh prihodkov agencije, drugo polovico pa agencija ustvari s tržno dejavnostjo, pretežno od naročnin medijev.