Vse ukrajinske sirote, ki živijo v Sloveniji, so se po navedbah koordinatorice projekta nastanitve naučile slovensko (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Vse ukrajinske sirote, ki živijo v Sloveniji, so se po navedbah koordinatorice projekta nastanitve naučile slovensko (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

V Slavini pri Postojni je nastanjenih še 13 ukrajinskih sirot, ki so maja 2022 prišle iz luganske sirotišnice. Prav prejšnji konec tedna sta se v Ukrajino vrnila dva otroka. Kot je potrdila koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih otrok Cvetka Kernel, pa sta oba otroka odšla v rejniško družino. Kot je še poudarila, je selitev k ukrajinski družini še vedno edini način, da se ti otroci vračajo v Ukrajino.

V uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov so na začetku junija potrdili, da nimajo informacije o tem, da bi se otroci predčasno vrnili v Ukrajino. Ob tem je Kernel dodala še, da je vrnitev 13 otrok v njihovo domovino odvisna od tega, ali bodo postopki za posvojitev in rejništvo otrok lahko ustrezno dokončani ali pa se bodo ukrajinske oblasti dokončno odločile, da otroke odpeljejo nazaj. Kot je ob tem še dodala, se ji ne zdi mogoče, da bi med poletnimi meseci odšli že vsi otroci. Prav tako misli, da do konca junija Slovenije ne bo zapustil noben otrok več.

Zahteva po vrnitvi v domovino naletela na močno nasprotovanje

Sorodna novica Usoda ukrajinskih sirot še neznana, a najverjetneje se bodo vrnile v svojo državo

Na začetku letošnjega leta so namreč luganske oblasti želele, da bi se sirote vrnile v Ukrajino, za ta namen pa so v sirotišnico preuredili prazno stanovanjsko hišo v regiji Zakarpatje. Temu so močno nasprotovali vsi, ki so v Sloveniji vpleteni v ta projekt. Ob tem so poudarili, da imajo otroci v Slavini ustrezno oskrbo in podporo, predvsem pa je okolje v Sloveniji trenutno varnejše in spodbudnejše od tistega v Ukrajini, kjer še vedno divja vojna.

Poleg tega je Cvetka Kernel že takrat poudarila, da bi imeli v Ukrajini otroci na voljo samo osnovno medicinsko oskrbo, nihče pa se ne bo ukvarjal z njihovim celovitim razvojem, medtem pa v Sloveniji uživajo zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje in hodijo v vrtec oz. šolo. Prav tako imajo dostop do specialističnih in razvojnih ambulant, vsi pa so se naučili govoriti tudi slovensko.