Slovenska vojska je zbrano opremo z lokacij podjetij dostavila v državni logistični center, od koder so jo s posebnimi prevozi 21. decembra 2022 začeli izvažati v Ukrajino. Foto: Uprava za zaščito in reševanje/Twitter
Slovenska vojska je zbrano opremo z lokacij podjetij dostavila v državni logistični center, od koder so jo s posebnimi prevozi 21. decembra 2022 začeli izvažati v Ukrajino. Foto: Uprava za zaščito in reševanje/Twitter

Transformatorje, agregate, gorilnike, elektromotorje in drugo opremo v skupni vrednosti 336.484 evrov je na poziv predsednika vlade Roberta Goloba zbralo devet slovenskih elektropodjetij. Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran se je ob odhodu tretjega tovornjaka s pomočjo Sloveniji zahvalil za pomoč.

Taran je na novinarski konferenci v državnem logističnem centru Roje poudaril, da je Rusija tudi danes nadaljevala ciljanje ukrajinske kritične infrastrukture, kot to počne že več tednov. Slovenska pomoč bo po njegovih besedah najmanj 10.000 ljudem "prinesla luč, ogrevanje in kar je najpomembneje – upanje".

Ukrajinski veleposlanik, ki je v letih 2020 in 2021 opravljal funkcijo obrambnega ministra, je poudaril, da želijo ruske sile v Ukrajini ustvariti energetsko krizo in ljudem onemogočiti dostop do elektrike, ogrevanja in vode. V pogovoru za STA je pojasnil, da je oprema na poti proti kraju Hmelnickij v osrednji Ukrajini, kjer je logistični center za pomoč, ki prihaja k njim iz zavezniških držav, med katere spada tudi Slovenija.

Minister Kumer zadovoljen s hitrim odzivom podjetij

Odpremi pomoči je prisostvoval tudi infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki je poudaril, da bodo še naprej iskali načine, kako tudi v prihodnjem letu solidarno pomagati Ukrajini, in izrazil zadovoljstvo nad hitrim odzivom podjetij. Dogodka sta se udeležila še generalni direktor direktorata za obrambne zadeve Boštjan Pavlin in namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Erik Pagon.

Slovenska vojska je zbrano opremo z lokacij podjetij dostavila v državni logistični center, od koder so jo s posebnimi prevozi 21. decembra 2022 začeli izvažati v Ukrajino. Prevoz v Ukrajino organizira in financira ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Pri usklajevanju pomoči so sodelovali predstavniki elektropodjetij, ministrstvo za infrastrukturo in ministrstvo za obrambo.