Ivan Oman, pomembna osebnost slovenske pomladi. Foto: BoBo
Ivan Oman, pomembna osebnost slovenske pomladi. Foto: BoBo

Bil je eden izmed pobudnikov in soustanoviteljev Slovenske kmečke zveze (SKZ), ki je nastala 12. maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani. Na ustanovnem zboru je bil Oman izvoljen za predsednika SKZ-ja, ki velja za prvo demokratično stranko, ustanovljeno v času t. i. politične pomladi, predhodnico današnjega SLS-a.

Sorodna novica Ivan Oman - borec za pravice kmetov in starosta slovenske politične pomladi

Sodeloval je v vseh večjih dogodkih demokratizacije in osamosvajanja Slovenije. Na svoji kmetiji je novembra leta 1989 gostil srečanje, na katerem je bila dogovorjena ustanovitev Demokratične opozicije Slovenije (Demos).

Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil Oman kot kandidat Demosa izvoljen za člana predsedstva Slovenije, v katerem so bili še Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl, Dušan Plut in Milan Kučan. To funkcijo je opravljal do leta 1992, v letih 1992‒1996 pa je bil na listi Slovenskih krščanskih demokratov izvoljen za poslanca prvega sklica državnega zbora. Oman si je namreč prizadeval, da bi se SKZ združil s SKD-jem, zato se je tudi včlanil v to stranko, novi predsednik SLS-a, ki je nasledil SKZ, pa je postal njegov zet Marjan Podobnik.

Po izteku mandata se je poslovil od aktivne politike, a vendar kot starosta ostal pomembna osebnost slovenske pomladi.

Leta 1996 mu je bilo podeljeno državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Oman je bil "velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj. Naj se v Bogu spočije njegova duša," so ob njegovi smrti zapisali v SLS-u.

Oman marca 1991 med vojaško vajo Premik 91. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Oman marca 1991 med vojaško vajo Premik 91. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Pahor: Danes žaluje ves slovenski svet

Predsednik republike Borut Pahor je ob smrti Ivana Omana zapisal, da "danes žaluje ves slovenski svet". Poudaril je, da je bil Oman "ena osrednjih osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve, eden očetov naše države".

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan je v odzivu poudaril, da je bil Oman človek dialoga. Prispeval je, da je predsedstvo nekdanje Republike Slovenije enotno sprejemalo odločitve, pomembne za uspeh prizadevanj v procesu ustanavljanja samostojne države. "Ponosen sem na čase sodelovanja z njim," je dodal.

Poslovil se je velik domoljub, ustanovitelj tedanje Kmečke zveze, Ivan Oman, ki je aktivno sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije in vanjo tudi ves čas verjel, je ob Omanovi smrti na Twitterju zapisal predsednik vlade Marjan Šarec.

Slovenija je izgubila modrega in preudarnega človeka, je na Twitterju zapisal predsednik državnega zbora in stranke SD Dejan Židan. Iskreno in globoko sožalje družini, svojcem in prijateljem ter vodstvu stranke SLS so prek Twitterja izrekli tudi v SD-ju.

"Poslovil se je eden izmed očetov samostojne Slovenije, človek neomajnega duha. Zapustil nam je dragoceno dediščino duha slovenske pomladi," je na Twitterju zapisal predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je na Twitterju je zapisal, da je bil Oman "ljubeč mož in skrben varuh svoji družini, pokončen kristjan, dosleden domoljub in preudaren politik". "In vedno kmet, ki stalno razmišlja, kako bi lahko njegovo posestvo napredovalo," je dodal.

Umrl je osamosvojitelj Ivan Oman

Janša: Poslovil se je pogumen Slovenec

V stranki SDS so zapisali, da se je poslovil starosta slovenske politične pomladi, ki je znal z jasno in kritično mislijo odločno izpostavljati smer, v katero bi moral iti narod, če bi želel doživeti blagostanje.

Predsednik SDS-a Janez Janša pa je poudarl, da je bil Oman, ki ga je označil za pogumnega Slovenca, tudi prvi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Ivanu Omanu so se z zapisom na Twiterju poklonili tudi v NSi-ju. "V 90. letu starosti je umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze. Bil je eden izmed ključnih ljudi pri demokratizaciji in osamosvajanju Slovenije. Naj počiva v miru," so zapisali, njegovim bližnjim pa izrekli iskreno sožalje.

Janez Ivan Oman, 1. del
Janez Ivan Oman, 2. del
Ivan Oman - Kmet iz Zminca