Ivo Hvalica (1936 - 2022) pred domačo hišo v Solkanu. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ivo Hvalica (1936 - 2022) pred domačo hišo v Solkanu. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Ivo Hvalica se je rodil leta 1936 v Kanalu ob Soči, po poklicu pa je bil gradbenik. Leta 1989 se je včlanil v Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SZDS), ki se je pozneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), današnjo Slovensko demokratsko stranko (SDS). Postal je član strankinega predsedstva.

Leta 1992 je postal poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora (1992–1996). Nadomestil je Janeza Janšo, ki je postal minister za obrambo. Poslanec je bil tudi v drugem sklicu DZ-ja (1996–2000).

Umrl je Ivo Hvalica

Izjemen retorik

Kot poslanec je bil znan kot izjemen retorik ter kritičen in neumoren govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure, kar je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta.

Njegovo delovanje v parlamentu je zaznamoval tudi incident leta 1998, ko ga je takratni poslanec Liberalne demokratske stranke Jelko Kacin udaril s časopisom.

Po sporu z Janezom Janšo je leta 2001 Hvalica izstopil iz takratnega SDSS-a, se upokojil in se umaknil iz politike. Tudi kot upokojenec je večkrat komentiral aktualno politično dogajanje.

Minuta molka v sredo

Sožalje družini Iva Hvalice je izrekel predsednik republike Borut Pahor. Kot je zapisal na Twitterju, sta s Hvalico "kljub različnim političnim stališčem spletla iskreno in pristno prijateljstvo, ki bo predsedniku vedno ostalo v lepem spominu".

Državni zbor se bo pokojnemu z minuto molka poklonil na izredni seji v sredo.

Ivo Hvalica o svoji politični poti v MMC-jevem intervjuju marca 2019.