Potrč je bil v samostojni državi petkrat izvoljen v državni zbor in med drugim opravljal tudi funkcijo podpredsednika državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Potrč je bil v samostojni državi petkrat izvoljen v državni zbor in med drugim opravljal tudi funkcijo podpredsednika državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Miran Potrč se je rodil 27. marca 1938. Leta 1956 je maturiral na II. gimnaziji v Mariboru, februarja 1961 pa diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

V politiko je vstopil maja 1968, kjer je najprej deloval v Zvezi komunistov Slovenije (ZKS), aktiven pa je bil tudi v Zvezi sindikatov Slovenije in Zvezi sindikatov Jugoslavije. Ob tem je bil v sedemdesetih letih tudi prvi predsednik sveta Univerze v Mariboru.

Predsedoval je slovenski skupščini, ko so sprejeli 81 ustavnih dopolnil, ki so predstavljala temelj za uveljavitev pravice slovenskega naroda do samoodločbe, večstrankarstva in demokracije. Leta 2019, ob 30. obletnici teh dogodkov, je Potrč dejal, da je bilo ob njihovem sprejemanju več poskusov, da bi predstavnikom slovenske države onemogočili potrditev dopolnil. "A bistveno je, da je slovenska politika ostala trdna v svojih odločitvah in da je slovenska skupščina kljub vsem pritiskom iz Srbije in Beograda dopolnila sprejela," je dodal.

Petkrat izvoljen za poslanca v slovenskem državnem zboru

Bil je tudi med podpisniki sporazuma leta 1990 o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo. V sporazumu so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno in da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev na plebiscitu.

Sorodna novica Potrč: Nekatere naslednice Demosa so spreminjale zgodovino

Ob uveljavitvi večstrankarskega sistema stranke ni zamenjal, od ustanovitve SDP-ja in ZLSD-ja (zdaj SD) pa je bil med najaktivnejšimi in najvplivnejšimi člani stranke. Marca leta 2009 je bil v starosti 71 let izvoljen za predsednika Socialnih demokratov, stranke, ki ji je bil zvest 52 let. Od leta 1990 je bil Potrč petkrat izvoljen za poslanca slovenskega parlamenta, štiri mandate od leta 1990 do 2004 pa je zasedal tudi mesto vodje poslanske skupine ZLSD-ja.

Iz parlamentarnih klopi se je upokojil leta 2011, spomine na več kot 50 let dela v politiki pa je strnil v knjigi Klic razumu. Ob predstavitvi knjige septembra 2014 je političnim kolegom na srce položil dejstvo, da je "v tem trenutku v Sloveniji napačno postavljen vrstni red prioritet: najprej jaz, potem stranka in potem država". Kolegom je svetoval, naj ne razmišljajo o sebi, pač pa interesih ljudi.

V zadnjem obdobju je z ženo živel v domu za starejše v Notranjih Goricah.

SD: Poslovil se je Miran Potrč, največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi

V stranki SD so sporočili, da se je poslovil Miran Potrč, "največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi".

"Njegovo poslansko delo in vodenje poslanske skupine v najtežjih, prelomnih letih, je vtisnilo neizbrisen pečat identiteti naše stranke. Imel je izjemno pomembno vlogo v času osamosvajanja, še zlasti pri sprejemanju ustavnih dopolnil. Njegovo neutrudno delovanje je utiralo pot delovanju in uveljavljanju slovenskega parlamentarizma. V vse prevečkrat populističnih nastopih v parlamentu je Miran izstopal z umirjenimi strokovno utemeljenimi, odgovornimi in načelnimi nastopi," so med drugim zapisali v SD-ju. In dodali: "Miran Potrč, pravnik in politik, košarkar v mladosti, je bil delavec, prizanesljiv kritik in zanesljiv tovariš. To so spoznali številni ljudje, ki so se obračali nanj za pomoč, za nasvet, mnogi posamezniki in skupine, ki so jih družbene razmere potisnile na rob preživetja in življenja."

Sožalje izrekli tudi številni sedanji politiki

Sožalje ob njegovi smrti je na družbenih omrežjih izreklo več političnih predstavnikov iz vrst njegove matične stranke SD-ja. "Tisti, ki smo te poznali in spremljali tvoje delo, smo te vedno postavili v sam vrh ljudi, ki so utirali pot socialni demokraciji v Sloveniji in osamosvajanju naše države," je zapisala predsednica SD-ja Tanja Fajon in dodala, da je bil Potrč zgled politika z izjemno širino, spoštljivostjo in razumevanjem do raznolikih pogledov in generacij.

Soprogi in svojcem pokojnega je sožalje na Twitterju izrekla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Milan Potrč je v slovenski politiki pustil neizbrisno sled. Sama se ga spominjam kot poslanca, ki je vedno prebral vsa gradiva ter gojil visoko raven dialoga," je še zapisala.

Nekdanji predsednik republike in nekdanji predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor je na Twitterju zapisal, da je bil Potrč zanj "največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi".

Prav tako sta se mu poklonila evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec. Prvi je med drugim zapisal, da je z njegovim odhodom Slovenija izgubila enega od stebrov samostojnosti, Nemec pa je poudaril, da je "glas modrosti in razuma" tako v lastni stranki kot tudi državi pustil neizbrisen pečat.

Sožalje Potrčevim bližnjim so izrekli tudi v drugih parlamentarnih strankah. Poslanec SDS-a in podpredsednik DZ-ja Danijel Krivec se nekdanjega poslanca spominja kot korektnega sogovornika, ki je vedno držal besedo, in kot umirjenega, načelnega politika.

Podobno tudi vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj, ki je Potrča označil za politični zgled s spoštljivim odnosom do sogovornikov in političnih tekmecev ter poslanca, predanega vsebini. Tudi po besedah poslanke Levice Nataše Sukič je bil Potrč eden od politikov, po katerem bi se lahko vsi zgledovali.

Umrl politik Miran Potrč