Škofovsko geslo Jožefa Smeja:
Škofovsko geslo Jožefa Smeja: "Milosti polna, spomni se." Foto: SŠK

Smej je bil rojen leta 1922 v Bogojini in je leta 1944 prejel mašniško posvečenje. Nato je deloval kot kaplan, župnik in tudi murskosoboški dekan, naposled je leta 1969 v Mariboru prevzel službo stolnega kanonika. Leta 1983 je bil imenovan in posvečen za mariborskega pomožnega škofa. Tam je deloval do upokojitve leta 2009. Zadnja leta je preživel v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Poleg duhovniške in škofovske službe se je ukvarjal s pesnjenjem, pisateljevanjem, prevajanjem in preučevanjem cerkvene zgodovine. Nenehno se je zavzemal za kulturo preteklost in za ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali vero in slovenstvo, navajajo na SŠK-ju.

Kot prevajalec je sodeloval pri naslednjih delih: Bogoslužni molitvenik, Zakonik cerkvenega prava, Sveto pismo stare zaveze, komentarji k psalmom.

Njegova bibliografija obsega več kot 150 del.

Škof Smej je bil pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za Slovenski ekumenski svet (SES), kot gost pa se je udeleževal tudi letnih plenarnih zasedanj Madžarske škofovske konference. Leta 2015 je prejel visoko madžarsko državno odlikovanje – madžarski zlati križ za zasluge. Priznanje je sad poznavanja madžarske literature, pa tudi številnih prevodov klasičnih madžarskih romanov iz prejšnjih stoletij v slovenščino.

Bil je tudi častni občan Mestne občine Maribor, leta 2016 pa mu je predsednik republike podelil državno odlikovanje red za zasluge za življenjsko delo in prispevek k nacionalni kulturi Slovencev.

Pogreb bo v torek ob 15. uri v Bogojini, zaradi izrednih razmer v ožjem krogu. Verniki ga bodo lahko spremljali prek neposrednega prenosa na Radiu Ognjišče, so sporočili s Slovenske škofovske konference. Ko bodo izredne razmere odpravljene, bodo pripravili tudi spominsko slovesnost.

K zadnjemu počitku pospremili škofa Smeja

Video: Smej kot gost oddaje Intervju leta 2013

O njegovem življenju in delu priča tudi leta 2016 posneti dokumentarno-igrani film Kaplja na vedru: