Mencinger je leta 2001 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije, maja 2020 pa je bil imenovan za častnega meščana Ljubljane. Po upokojitvi mu je Univerza v Ljubljani, kjer je predaval, podelila naziv zaslužni profesor. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mencinger je leta 2001 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije, maja 2020 pa je bil imenovan za častnega meščana Ljubljane. Po upokojitvi mu je Univerza v Ljubljani, kjer je predaval, podelila naziv zaslužni profesor. Foto: BoBo/Borut Živulović

O smrti priznanega slovenskega ekonomista poroča več medijev, informacijo so za MMC potrdili tudi na Univerzi v Ljubljani. "Z žalostjo sprejemamo vest o smrti dr. Jožeta Mencingerja, akademika, nekdanjega podpredsednika Vlade Republike Slovenije in ministra za gospodarstvo v letih 1990 in 1991," so se na Twitterju odzvali na vladi in družini preminulega ter njegovim bližnjim izrekli iskreno sožalje.

Na novico se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor. "Ob smrti akademika dr. Jožeta Mencingerja, prvega ministra za gospodarstvo in podpredsednika osamosvojitvene Demosove vlade, priznanega ekonomista in nekdanjega rektorja UL, izrekam iskreno sožalje njegovi družini," je zapisal na Twitterju.

"Zapustil nas je velik človek, izjemen profesor in strokovnjak. Globoko užaloščena izrekam iskreno sožalje njegovim svojcem," je tvitnila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Sožalje je s tvitom izrekla tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Odšel je oče naše gospodarske samostojnosti," je tvitnil evropski poslanec Milan Brglez. "Krasila sta ga pronicljivi um in smisel za humorne prispodobe. Ni veliko takih," se je Mencingerja v tvitu spomnil nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar.

Ekonomist, ki je pustil pečat v akademskem svetu in politiki

Jože Mencinger se je rodil 5. marca 1941 na Jesenicah, kjer je leta 1960 maturiral. Leta 1964 je diplomiral iz prava na Univerzi v Ljubljani, leta 1966 pa magistriral na istem področju na Univerzi v Beogradu. Po magisteriju iz prava je med letoma 1969 in 1971 študiral na Univerzi Pensilvanije pri poznejšem nobelovcu Lawrenceu R. Kleinu. Doktorat znanosti z doktorsko disertacijo je pridobil leta 1975.

Mencinger je imel pestro akademsko kariero. Leta 1967 je postal asistent, 1977 docent, 1983 izredni profesor in 1987 redni profesor na katedri za pravno-ekonomske vede na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Na ekonomskih fakultetah v Zagrebu in Mariboru je na podiplomskem študiju predaval ekonometrijo, na več podiplomskih študijih Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani pa makroekonomijo. Leta 1987 je bil gostujoči profesor na Univerzi v Pittsburghu, kot gostujoči znanstvenik pa je deloval na mednarodnem centru za ekonomske raziskave v Torinu in na inštitutu socialnih študij na Dunaju. Kot predavatelja so ga vabile univerze v praktično vseh evropskih državah pa tudi na Kitajskem, Japonskem in v ZDA. Po upokojitvi mu je Univerza podelila naziv zaslužni profesor.

Med letoma 1987 in 1991 je bil urednik mesečnika Privredna kretanja Jugoslavije, od leta 1987 dalje pa je urejal tudi mesečnik Gospodarska gibanja, ki ga izdaja ljubljanski Ekonomski inštitut Pravne fakultete. Dva mandata, od leta 1998 do 2005, je bil rektor Univerze v Ljubljani, 5. maja 2011 pa je bil izvoljen tudi za izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

V 82. letu umrl ekonomist Jože Mencinger

Dejaven je bil tudi v politiki. Kot podpredsednik in minister za gospodarstvo je sodeloval v prvi slovenski vladi, v 90. letih je bil član sveta Banke Slovenije in direktor EIPF-ja, pozneje pa je bil tako član državnega sveta kot fiskalnega sveta. Leta 2014 je neuspešno kandidiral na listi Pozitivne Slovenije na volitvah v Evropski parlament 2014.

Vseskozi se je ukvarjal z makroekonomsko analizo, analizo ekonomskih sistemov in ekonomsko politiko ter s svojimi analizami poskušal vplivati na gospodarski sistem. Kot so zapisali na SAZU-ju, je v Slovenijo je prinesel sodobne ekonometrične metode. Leta 2001 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2000 je postal častni občan občine Jesenice, maja 2020 pa je bil imenovan tudi za častnega meščana Ljubljane.

Intervjuju, ki ga je za Radio Slovenija maja 2018 z Jožetom Mencingerjem opravil Bojan Leskovec, lahko prisluhnete spodaj.

Intervju z Jožetom Mencingerjem (2. maj 2018)