Maksa Tuška je zanimala tudi znanost o barvah, nazadnje pa se je ukvarjal s terapijo s pomočjo živali. Foto: www.ff.uni-lj.s
Maksa Tuška je zanimala tudi znanost o barvah, nazadnje pa se je ukvarjal s terapijo s pomočjo živali. Foto: www.ff.uni-lj.s

predanega pedagoga, so ob smrti psihologa Maksa Tuška sporočili z ministrstva za šolstvo.

"Bil je predvsem človek, ki je znal izkoristiti svoj potencial, s katerim je znantno prispeval k razvoju slovenskega šolstva," so o Tušku, ki je deloval tudi kot predsednik strokovnega sveta za splošno izobraževanje, še zapisali na ministrstvu.

Maks Tušak se je rodil leta 1947 v Ravnah na Koroškem, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Leta 1977 je postal asistent za klinično psihologijo na Filozofski fakulteti. Leta 1986 je napredoval na položaj docenta, leta 2000 pa je postal redni profesor za področje klinične psihologije.

Tušak je predaval klinično psihologijo, klinično psihodiagnostične metode in pristope in komparativno psihologijo. Predaval je tudi na mednarodni univerzi v Luganu, kjer je bil tri leta nosilec predmeta psihodiagnostika. V Sloveniji je sodeloval na podiplomskih študijih medicinske, pedagoške, biotehnične in športne fakultete.

Pomoč pri osvajanju športnih medalj
Na Fakulteti za šport je Tušak ustanovil psihodiagnostični laboratorij in ga nekaj let vodil. Več kot dvajset let je sodeloval pri psihični pripravi številnih državnih reprezentanc in bil član strokovnih timov športnikov, ki so osvajali medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.

Maks Tušak je delal tudi v psihološki svetovalnici za štidente Filozofske fakultete. Sodeloval je s priznanimi strokovnjaki iz tujine. Zadnja leta se je ukvarjal s terapijo s pomočjo živali in se raziskovalno in praktično ukvarjal z otroki z vedenjskimi in drugimi motnjami.