Protestniki so zahtevali padec Golobove vlade. Foto: BoBo/Borut Živulović
Protestniki so zahtevali padec Golobove vlade. Foto: BoBo/Borut Živulović

Protestniki so se ob glasnih zvokih narodnozabavne glasbe zbrali na Trgu republike in se odpravili na pohod po ulicah. Na poti so se ustavili pred vladno palačo na Gregorčičevi, kjer je množica glasno skandirala "lopovi, lopovi", nato pa so se znova zbrali na trgu pred državnim zborom.

Na številnih transparentih, ki so jih nosili s sabo, so med drugim zahtevali odhod Golobove vlade, eden izmed transparentov je sporočal: "Rešimo Slovenijo". Na začetku je bilo z govorniškega odra slišati tudi, da so "domovino Slovenijo ugrabili, a ne za dolgo". Nato je zaigrala slovenska himna Zdravljica.

Glavna govornica na tokratnem shodu je bila Tina Bregant (SLS), ki je v govoru med drugim poudarila, da bodo na shodu zbrani še naprej vztrajali na svoji zemlji. "Tiste, ki nas prinašajo okoli, bomo odslovili," je rekla in imela v mislih vladajoče.

Kot na vsakem protestu so zaigrali in zapeli tudi Čebelarja Lojzeta Slaka in številne druge pesmi, po končanem shodu pa odšli na kuhano vino in ogled prazničnih lučk, ki so jih nocoj v Ljubljani prvič prižgali.

Vodja iniciative Glas upokojencev in inštituta 1. oktober Pavel Rupar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vodja iniciative Glas upokojencev in inštituta 1. oktober Pavel Rupar. Foto: BoBo/Borut Živulović

Zbiranje podpisov za nastanek nove stranke

Inštitut 1. oktober je pred kratkim sicer objavil statut, poslovnik ustanovnega kongresa in program nastajajoče stranke, za njeno ustanovitev zdaj zbira podpise.

"Bučni in glasni bomo, ne pa nasilni!" je pred shodom napovedal predsednik civilne iniciative Glas upokojencev in inštituta 1. oktober Pavel Rupar, sicer nekdanji tržiški župan in poslanec stranke SDS. "Zahtevali bomo svoje upokojenske in delavske pravice, usmiljenja ni!" je zapisal na družbeno omrežje Facebook in ob tem k udeležbi pozval tudi upokojence, ki "so volili levičarje".

"Bodimo vztrajni … bodimo tudi odločni in neomajni, ponosni in kulturni, bodimo preprosto SLOVENSKI! Naj zaplapola na tisoče zastav. Na koncu si bomo zaželeli vesel božič in vse najboljše v novem letu. In šli gledat lučke in na kuhančka, prinesite ga s seboj. GREMO SLOVENIJA, GREMO LJUDJE!" je Rupar sklenil zapis.

9. shod upokojencev na Trgu republike
"Rešimo Slovenijo". Foto: BoBo/Borut Živulović