Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je sprejelo sklep o podaljšanju veljavnosti subvencioniranih vozovnic za brezplačen prevoz, s katerim se samodejno podaljšuje veljavnost vozovnic za upokojence, starejše od 65 let, imetnike evropske kartice ugodnosti in vojne veterane. Veljavnost vozovnic se je podaljšala za eno leto, poroča STA.

Julija letos poteče veljavnost subvencioniranih vozovnic upravičencem, ki jim je infrastrukturno ministrstvo lani podaljšalo veljavnost vlog in vozovnic. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki po vladnem prestrukturiranju ureja področje javnega potniškega prometa, je zdaj sprejelo sklep, da se vozovnice za brezplačen prevoz spet samodejno podaljšajo.

Julija bodo v uradnih evidencah preverili upravičenost in upravičencem samodejno podaljšali pravico do subvencioniranega brezplačnega prevoza. Po tem, ko podatke preverijo, se bo vloga sistemsko podaljšala za eno leto, na kartice upravičencev pa se bo samodejno naložila nova vozovnica. Postopek se bo izvedel v sistemu Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) in bo za upravičence brezplačen, poroča STA.

Do konca avgusta z avtobusi brezplačno tudi študenti in dijaki

Ministrstvo je obenem podaljšalo veljavnost junijskih subvencioniranih mesečnih vozovnic za dijake in študente, ki bodo veljale do 31. avgusta letos. Dijaki in študenti bodo lahko tako javni potniški promet brezplačno uporabljali tudi v poletnem času. Tudi dijaške in študentske vozovnice se bodo podaljšale samodejno.

Javni potniški promet bodo tudi letos poleti lahko brezplačno uporabljali vsi študenti in dijaki, ki bodo opravili nakup mesečne subvencionirane vozovnice za junij. Z ukrepom želijo na ministrstvu mlade spodbuditi k uporabi javnega potniškega prometa. Kot so poudarili, lahko mladi brezplačne vozovnice uporabljajo tudi za izlete, športne dejavnosti ali denimo prevoz na delo, ki ga opravljajo v poletnih mesecih, poroča STA.