Francka Ćetković, predsednica sindikata upokojencev. Foto: MMC RTV SLO
Francka Ćetković, predsednica sindikata upokojencev. Foto: MMC RTV SLO

V Festivalni dvorani Lent v Mariboru je potekalo 17. športno-rekreativno srečanje Sindikata upokojencev Slovenije (SUS), na katerem je zbrane nagovorila predsednica sindikata Francka Ćetković.

Nezadovoljna je zaradi trenutnega statusa upokojencev, zato je vlado znova pozvala k 3,5-odstotni izredni uskladitvi pokojnin že z letošnjim junijem. Kot je povedala okoli 300 udeležencem dogodka, v SUS-u še vedno verjamejo, da si je za dostojne pokojnine, dostopen in kakovosten zdravstveni sistem, dolgotrajno oskrbo in za socialno varnost treba najprej prizadevati znotraj sistemskih institucij v sklopu socialnega dialoga.

"Žal pa vlade in pristojna ministrstva to našo pripravljenost velikokrat preslišijo, kar je kratkovidno, saj vodi v socialne konflikte. Na žalost se odločitve v škodo upokojenk in upokojencev nadaljujejo," je dodala.

Upokojenci tako še vedno niso bili deležni enoodstotne uskladitve pokojnin, za katero so jih po njenih besedah prikrajšali že v času prejšnje vlade, ko so mimo sistemskega zakona določili redno uskladitev pokojnin v višini 2,5 namesto 3,5 odstotka, kot je znašal izračun na podlagi zakona.

Upokojenci čakajo na izredno uskladitev pokojnin zaradi inflacije. Foto: BoBo
Upokojenci čakajo na izredno uskladitev pokojnin zaradi inflacije. Foto: BoBo

Izredna uskladitev pokojnin

Prav tako ne lani ne letos še niso bili deležni izredne uskladitve pokojnin, s katero bi vsaj nekoliko ohranili realno vrednost pokojnin zaradi inflacije in vsaj malo omilili življenje starejših v času povečane inflacije in posledične draginje.

Edino, kar je predsednica sindikata med vladnimi ukrepi pohvalila, je predlog za spremembo vdovskih in invalidskih pokojnin, na kar v SUS-u opozarjajo že nekaj časa.

Sindikat upokojencev zato od vlade zahteva, da sprejme odločitev o spremembi zakona, ki določa 1,8-odstotni dodatek pokojnini v novembru, decembru in januarju 2024 ter odločitev o izredni uskladitvi pokojnin v višini 3,5 plus en odstotek s 1. junijem letos.

Ob tem zahtevajo, da vlada sprejme odločitev o spremembi zakona, ki ureja zimski dodatek v višini 40-odstotnega letnega dodatka za leto 2023, ter sprejme odločitev o 13. pokojnini v višini povprečne starostne pokojnine, ki bi jo izplačali s pokojnino za december.

Minister Mesec naj preneha slabiti prvi steber

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z ministrom Luko Mescem na čelu sporočajo, naj preneha posegati v sistem pokojninsko-invalidskega zavarovanja s slabitvijo prvega stebra, iz katerega bi vsi prejemali enake pokojnine, ne glede na delovno dobo in vplačane prispevke v blagajno pokojninskega zavarovanja, in z napovedmi o krepitvi drugega stebra.

"To namreč pomeni razgradnjo sistema obveznega pokojninsko-invalidskega zavarovanja in še večjo revščino med upokojenci," je dejala Ćetković.

Vladi in pristojnim ministrstvom so iz Maribora še sporočili, da prenehajo razgrajevati organe upravljanja sistemov socialnega zavarovanja in naj iz njihovih organov upravljanja ne izločajo predstavnikov upokojencev in invalidov.

Namesto tega vladi predlagajo, da z ustreznimi ukrepi na področju javnih financ krepi socialne sisteme, javne sisteme zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojninskega in invalidskega sistema ter tako sprejema ukrepe v dobro ljudi, ne zgolj kapitala, je še dodala predsednica sindikata upokojencev.