Matej Oštir in Tanja Frank Eler. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Matej Oštir in Tanja Frank Eler. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Sklep sodišča še ni pravnomočen. Mogoča je pritožba na vrhovno sodišče v treh dneh od vročitve sklepa.

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta drugo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev vložila prejšnji teden. Upravno sodišče je zadevo obravnavalo kot nujno med poletnimi sodnimi počitnicami, a je ugotovilo, da tožnika nista izkazala potrebe po izdaji začasne odredbe, piše v sporočilu za javnost.

Kot so pojasnili, bi morala tožnika v zahtevi navesti okoliščine in dejstva, zaradi katerih bi lahko nastala škoda, in stopnjo verjetnosti, da je takšna škoda težko popravljiva. Tega pa tožnika nista storila, saj sta v utemeljitvi že sama trdila, da nov razpis za evropska delegirana tožilca z začetka julija in poznejši razpisi ne bodo uspešni.

V svoji utemeljitvi sta se sklicevala na sporočilo Državnotožilskega sveta (DTS), da je nov razpis pravosodnega ministrstva nezakonit in da v njem ne bo sodeloval, saj bi "s ponovnim odločanjem o izboru kandidatov sledil arbitrarni razlagi predpisov s strani vlade in pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju". To pa po mnenju upravnega sodišča pomeni, da začasna uredba ni potrebna.

Upravno sodišče pritrdilo, da gre pri sklepu vlade za upravni akt

Za tožilca Oštirja in Frank Eler je odločitev upravnega sodišča glede zavrnitve zahteve o začasni odredbi v zadevi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev pričakovana. Kot sta opozorila, pa je sodišče jasno pritrdilo, da gre pri izpodbijanem sklepu vlade za upravni akt.

"Bi pa opozorila, da je sodišče v obrazložitvi jasno pritrdilo najinima navedbama, da gre pri izpodbijanem sklepu vlade za upravni akt. To pomeni, da so podane procesne predpostavke za sprejem vsebinske odločitve o zadevi, pri čemer bo o tem odločilo absolutno prednostno. Takrat bo šele znano, ali je bila odločitev vlade, da razveljavi prvi razpis, zakonita ali nezakonita," sta zapisala v odzivu.

Obenem je sodišče sporočilo, da bo o tožbi odločalo absolutno prednostno. Ugotovili so, da je sklep vlade, s katerim so v praksi razveljavili postopek imenovanja Oštirja in Frank Eler na položaj evropskih delegiranih tožilcev, upravni akt, ki se ga lahko izpodbija v upravnem sporu. Tožnika sta po presoji sodišča legitimirana za vložitev tožbe, tožba pa je bila vložena pravočasno.

Frank Eler in Oštir sta novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev vložila prejšnji teden. Tožbo sta vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja, da se razveljavi postopek njunega imenovanja in ponovi razpis, ker da DTS ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo dva ‒ Tanjo Frank Eler in Oštirja. To po mnenju DTS-ja ni v skladu z zakonodajo.

Upravno sodišče je sicer pred več kot enim mesecem zavrglo prvo tožbo in zahtevo za začasno odredbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Tožnika sta namreč tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Po prejemu tega sklepa pa sta tožbo vložila znova.

Ministrstvo za pravosodje je sicer kljub številnim kritikam prejšnji mesec objavilo ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, nanj pa sta se prijavila le Oštir in Frank Eler. Glede na to, da je ministrstvo tudi na ponovljeni razpis potrjeno prejelo dve kandidaturi ‒ Oštirja in Tanje Frank Eler, še ni jasno, kaj bo sledilo. Prejšnji teden so sporočili, da bodo o nadaljnjih korakih odločali po preučitvi tožbe in predloga za začasno odredbo.

Sodišče ni ustavilo novega razpisa, o tožbi tožilcev bo odločalo prednostno
Upravno sodišče bo prednostno odločalo o tožbi neimenovanih tožilcev