Pravosodno ministrstvo naj bi po novem od Državnotožilskega sveta pričakovalo seznam šestih kandidatov. Kdo bo izmed šestih kandidatov izbral dva, ni jasno. Foto: BoBo
Pravosodno ministrstvo naj bi po novem od Državnotožilskega sveta pričakovalo seznam šestih kandidatov. Kdo bo izmed šestih kandidatov izbral dva, ni jasno. Foto: BoBo

Ministrstvo za pravosodje je danes v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. Poziv so objavili na podlagi 71.č in 71.d člena zakona o državnem tožilstvu.

71.č člen v petem odstavku določa, da mora Državnotožilski svet oblikovati seznam treh kandidatov za imenovanje evropskega tožilca, ki ga pravosodno ministrstvo nato posreduje v seznanitev vladi, ta pa jo predloži naprej pristojni instituciji EU-ja. To pomeni, da mora za obe razpoložljivi mesti pripraviti seznam s po tremi kandidati, skupno šest.

Državnotožilski svet: Sklep vlade o razveljavitvi postopka je bil nezakonit

Državnotožilski svet je opozoril, da je novi poziv nezakonit. Kot je sporočil, bi ob odsotnosti razlage zakonskih določb od sodišča s ponovnim odločanjem sledil vladni arbitrarni razlagi predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju. To bi nedvomno vzbudilo dvom o legitimnosti imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v tako ponovljenem postopku, kar bi v posledici lahko ogrozilo uspešen kazenski pregon zadev iz pristojnosti Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji, so sporočili iz Državnotožilskega sveta, ki je o tem na današnjem sestanku seznanil tudi evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi.

Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je v izjavi za javnost danes znova opozorila, da je bil sklep vlade o razveljavitvi postopka nezakonit, posledično je nezakonit tudi danes objavljen javni poziv.

Kaj bo z imenovanjem tožilcev?

Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline iz društva državnih tožilcev je v izjavi za STA opozorila, da ni nikjer podlage, da bi bila na kandidatni listi dvakrat po tri imena, "zato se sprašujemo, kako se bo postopek peljal naprej". Stališče državnotožilskega društva je, da je bil prvi razpis, ki je bil razveljavljen, zakonit, v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, uredbo Sveta EU-ja in v skladu z ustavo, je poudarila. V društvu državnih tožilcev po besedah Mirjam Kline pričakujejo, da bosta izbrana kandidata vložila tožbo, ker je očitno to edini način, da se bo prek odločitve sodišča ugotovilo, da je bila poteza vlade z razveljavitvijo že končanega razpisnega postopka nezakonita in da je bil postopek, ki ga je vodil Državnotožilski svet, povsem v skladu z zakonom o državnem tožilstvu in uredbo Sveta EU-ja, je poudarila.

"Vlada je po našem mnenju povsem arbitrarno brez kakršne koli zakonite podlage razveljavila že končan razpis, in to pol leta po končanju razpisa, ko bi se morala (...) zgolj seznaniti z imenoma dveh kandidatov in poslati ti imeni na Evropsko javno tožilstvo," je dejala.

Pri tem je poudarila, da lahko izbiro kandidatov za evropska delegirana tožilca na podlagi veljavne zakonodaje opravi edino Državnotožilski svet. "Tega ne more opraviti niti ministrstvo, še manj pa vlada," je opozorila Kline.

Kandidata za evropska delegirana tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta po poročanju Radia Slovenija po več kot mesecu dni vendarle dobila pošto od vlade in naj bi bila torej uradno seznanjena, da vlada njunih imen ne bo poslala Evropskemu javnemu tožilstvu. Kot so pojasnili na upravnem sodišču, imata kandidata od vročitve upravnega akta 30 dni časa za vložitev nove tožbe. Upravno sodišče je prvo tožbo kandidatov zavrglo s pojasnilom, da sta jo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade.

Ob tem iz tožilskih vrst prihajajo opozorila, da je bil že prvi razpis popolnoma zakonit. Novi razpis bo še dodatno zapletel imenovanje tožilcev, opozarja nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. "Evropska unija še precej časa ne bo dobila delegiranih tožilcev iz Slovenije, to je posebna težava. Kaj bo zdaj naredila Evropska komisija glede na to situacijo, bo tudi zanimivo spremljati," je dejal Zalar.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo v četrtek vnovič pozval k imenovanju delegiranih tožilcev, saj je edina od 22 sodelujočih držav, ki še ni imenovala nobenega tožilca. Iz Bruslja sicer pozivi k čimprejšnjemu imenovanju slovenskih kandidatov prihajajo že od konca maja, ko je zaradi nastalega položaja odstopila prejšnja ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

Vlada bo ponovila postopek izbire dveh evropskih delegiranih tožilcev