V. d. direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija je nevladnim organizacijam zgolj sporočil, da so se jim v obdobju epidemije močno povečali nekateri drugi stroški.

 Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Spomnimo, UKOM je nevladnim organizacijam pred nekaj tedni poslal dopis, naj se z aneksom k pogodbi odpovedo financiranju projektov. Aneks je podpisala le ena, druge pa so projekte, ki med drugim obravnavajo problematiko ranljivih skupin, izvajale naprej.

Pogodba velja, to, da jo krši državni organ, pa je naravnost škandalozno, je ogorčen direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici: "Vsak izmed nas se mora držati dogovorjenih pravil. Narobe je že, če se jih ne držimo kot posamezniki, ko pa se jih ne drži državni organ, lahko kvečjemu ostaneš odprtih ust. Kako lahko država od nas, državljanov, organizacij, pričakuje, da se bomo držali pravil, ko pa se jih ne drži niti sama?"

Vrednost posameznega projekta je od pet do največ devet tisoč evrov. Izpad tega dohodka večine nevladnih organizacij ne bo bistveno prizadel. Nekaj pa jih bo imelo resne težave. Med njimi je Zavod Časoris, kjer ustvarjajo spletni časopis za otroke, ki se je prav v času epidemije izkazal kot pomemben vir informacij za mlade, pojasnjuje direktorica zavoda Sonja Merljak Zdovc.

"To za nas pomeni zelo zelo resen izpad, zato smo tudi že precej skrčili naše delovanje. V Zavodu Časoris sem zaposlena samo jaz, morala sem si praktično znižati plačo na minimalno. Imamo skupino sodelavk in sodelavcev, nekateri imajo druge službe, nekateri jih nimajo. Tisti, ki jih nimajo, imajo tudi zdaj izpad dohodka, saj smo morali zmanjšati honorarje," pojasnjuje Merljak Zdovčeva.

Nekaj nevladnikov je že napovedalo, da bodo denar izterjali prek sodišča. V Društvu Ključ, kjer opozarjajo na pasti trgovine z ljudmi, so vladnemu uradu že poslali opomin pred izvršbo. Enako bodo storili tudi v Delavski svetovalnici. Za odziv na napovedane izvršbe smo prosili tudi urad, a odgovora nismo prejeli.