UKOM je 15 nevladnim organizacijam poslal aneks, s katerim bi se odpovedale že pridobljenemu denarju na javnem razpisu. Foto: Reuters
UKOM je 15 nevladnim organizacijam poslal aneks, s katerim bi se odpovedale že pridobljenemu denarju na javnem razpisu. Foto: Reuters

Iz UKOM-a so v pisnem odgovoru kot razlog za aneks o odpovedi pogodbe navedli izredno povečanje nekaterih drugih stroškov zaradi epidemije novega koronavirusa. Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNOVS) ta argument ne prepriča. "Njihov letni proračun je težak 5 milijonov evrov, če bi hoteli teh 100.000 evrov najti drugje, bi jh tudi zlahka našli. Lahko bi rekli, glejte, potrebujemo 10 odstotkov, preostalo bomo poiskali drugje, ljudje bi razumeli, tako pa nas bodo zdaj težko preričali, da so problem finančne težave, ne pa nevladne organizacije in vsebine, za katere gre," je pojasnil Goran Forbici s CNOVS-a.

Nevladne organizacije so nad dopisom ogorčene.

Projekti za ranljive skupine

Gre za projekte s področja spoštovanja in sprejemanja različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov, boja proti trgovini z ljudmi in medijske pismenosti. Med temi je tudi projekt Iskanje resnic v svetu lažnih novic spletnega časopisa za otroke Časoris, ki ga je v zadnjem mesecu obiskalo kar 30.000 uporabnikov, oziroma skoraj dvakrat več kot pred krizo. Za otroke je zelo pomembno, da imajo medije, na katere se lahko zanesejo.

"To je zelo pomembno, da znajo prepoznati lažne novice, kje lahko preverijo informacije, na katere naletijo, da se vprašajo, kdo jim je nekaj povedal in zakaj ter tudi kako bi lahko to preverili," je pojasnila Sonja Merljak Zdovc, urednica Časorisa.

Ima pa odvzem že podeljenih sredstev za majhen zavod, kot je Časoris, resne posledice. "Izguba 7.000 evrov kot je vreden ta projekt, lahko pod vprašaj postavi preživetje Časorisa," je še dejala urednica.

Bo na koncu odločalo sodišče?

Nevladniki aneksa tako ne bodo podpisali. "Če pa bo UKOM še vedno hotel razveljaviti pogodbo, bo mora razveljavitev iztožiti, in ne verjamem, da mu bo uspelo sodišče prepričati, da finančnih sredstev ni mogel najti drugje," je sklenil Forbici.

Nevladniki ogorčeni nad dopisom UKOM-a