Vlada je odločila, da se začne odlok uporabljati 15. januarja 2021. Foto: Zajem zaslona
Vlada je odločila, da se začne odlok uporabljati 15. januarja 2021. Foto: Zajem zaslona

Ustanovitev urada za demografijo je koalicija predvidela v koalicijski pogodbi in določila, da odgovornost za njegovo vodenje prevzame DeSUS. Z avgusta sprejetim odlokom pa je vlada določila, da bo urad vodil minister brez resorja. S tem bi DeSUS dobil še tretjega ministra v vladi Janeza Janše, pri čemer so predvsem v NSi-ju opozarjali na po njihovem mnenju ne nujno najbolj pravično razdeljena razmerja moči med koalicijskimi partnericami.

Sorodna novica Gantar: Vodenje DeSUS-a bi morala prevzeti prepoznavna in izkušena oseba

Še več, po odhodu Aleksandre Pivec z vrha DeSUS-a in mesta kmetijske ministrice in podpredsednice vlade, minister za zdravje Tomaž Gantar, ki začasno vodi stranko, pa ne namerava kandidirati za predsednika stranke, se je govorilo o možnosti, da bi vodenje urada za demografijo kot minister prevzel novi predsednik DeSUS-a. Znano je namreč, da si premier Janez Janša v vladi želi predsednike koalicijskih partneric.

V DeSUS-u se sicer danes izteče rok za oddajo kandidatur za mesta predsednika stranke na prihajajočem izrednem kongresu. Do petka je bila vložena le kandidatura nekdanjega predsednika Karla Erjavca, pokrajinski odbor Podravje pa je napovedal podporo Srečku Felixu Kropetu.

Prvotni odlok o ustanovitvi urada za demografijo je sicer že veljal, določal pa je le, da akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v uradu sprejme minister brez resorja v desetih dneh po svojem imenovanju in ga pošlje vladi v soglasje. Tako je bilo sklepati, da bo urad delo začel po tistem, ko bo dobil novega ministra. V današnjem odloku, s katerim je avgustovski prenehal veljati, pa piše, da se bo začel uporabljati 15. januarja 2021.