Po preiskavi na Darsu se je vnelo medsebojno obtoževanje med strankama Svoboda in NSi. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Po preiskavi na Darsu se je vnelo medsebojno obtoževanje med strankama Svoboda in NSi. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Teodor Uranič (Svoboda) je v zahtevi za pojasnila povzel poročanje portala Necenzurirano, da naj bi pooblaščena skupina Knovsa novembra lani, torej takoj po t. i. aferi Dars, ki je izbruhnila konec lanskega oktobra, opravila izredni in nenapovedan nadzor na Generalni policijski upravi in od policije zahtevala vpogled v izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Zahtevala naj bi tudi informacije, ali se ti ukrepi izvajajo v obliki prisluškovanja konkretnim telefonskim številkam vpletenih v to afero, med katerimi so tudi vidni člani NSi-ja. Pri tem je pomembno vedeti, da je bil nadzor pooblaščene skupine izveden v času, ko je Nacionalni preiskovalni urad že vodil predkazenski postopek v zadevi, je navedel Uranič.

Sorodna novica Skupščina Darsa potrdila izvedbo posebne revizije sklepanja in vodenja poslov družbi

"Ob tem pa se pojavljajo tudi namigi, da naj bi vi kot predsednik Knovsa in vaš strankarski kolega Matej Tonin, ki je prav tako član Knovsa, zlorabila pristojnosti komisije zato, da bi ugotovila, kako daleč v strankarsko in poslovno omrežje NSi je segala kriminalistična preiskava," je zapisal Uranič.

Janez Žakelj (NSi). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Janez Žakelj (NSi). Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Od predsednika Knovsa Janeza Žaklja tako pričakuje, da bo sklical nujno sejo Knovsa, na kateri od Žaklja in Mateja Tonina pričakuje, da pojasnita, "kdo, kako in zakaj vam je posredoval telefonske številke, ki ste jih potem 'nadzirali' na policiji, ter ali sta informacije o morebitnih ukrepih zoper posamezne telefonske številke razkrivala njihovim uporabnikom, in navsezadnje, da se vse te javne navedbe in obtožbe razčistijo".

Žakelj: Gre za zlonamerno podtikanje

Žakelj je v izjavi za medije sicer navedbe na portalu označil za "zlonamerno podtikanje". Pojasnil je, da je pooblaščena skupina Knovsa lani opravila več nenapovedanih nadzorov v vseh nadzorovanih službah, "nadzori so vedno opravljeni korektno in v skladu z zakonom, vsaka nadzorovana služba, torej tudi Generalna policijska uprava, pa ima možnost, da nadzor odloži, če bi to recimo resno ogrozilo potek preiskave ali predkazenskega postopka".

"Generalna policijska uprava doslej nadzora ni nikoli odložila in je z našo komisijo korektno sodelovala. Informacije, ki so prišle v javnost, so zaupne narave. Kot predsednik Knovsa sem zato odredil pregled revizijske sledi, da se ugotovi, kdo je informacije nezakonito posredoval medijem," je dejal Žakelj.

Čadonič Špelič ne verjame v naključja

Ob tem pa vidi v objavi članka širše ozadje: "Članek se je pojavil po tistem, ko je poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič opozorila, da je direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič krivo pričal pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vpletanja v policijo, in po tem, ko je Knovs obvestil javnost o sprejetju poročila glede aretacije domnevnih ruskih vohunov, ki obremenjuje tako premierja kot direktorja NPU.-ja Očitno gre za orkestriran napad Gibanja Svoboda na Novo Slovenijo zaradi našega vztrajnega dela, da se pred preiskovalno komisijo zasliši predsednik vlade Robert Golob," je navedel Žakelj.

Sorodna novica Hajdinjak po hišnih preiskavah: Ve se, kdo sporoča informacije, ki so podlaga preiskav

V naključje ne verjame niti poslanka Čadonič Špelič, ki je dejala, da "napori za depolitizacijo policije in medijev očitno že kažejo svoje prve rezultate". "Hišne preiskave pol leta po odhodu Valentina Hajdinjaka iz družbe Dars razumemo kot jasno sporočilo Novi Sloveniji, naj bomo tiho in naj nehamo preiskovati vpletanje Roberta Goloba v delo policije in njegove posle v Gen- I-ju," je dejala in dodala še oceno, da je vidni član NSi-ja Valentin Hajdinjak delo direktorja Darsa opravljal dobro in zakonito in da je bil cilj njegove zamenjave Svobodin prevzem Darsa.

Rezar (Svoboda): NSi laže

Oglasil se je tudi predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno politizacijo policije, Aleš Rezar (Svoboda). NSi-ju očita laži, ki pa jih vidi kot "rešilno bilko NSi-ja pred evropskimi volitvami". Vnovič je poudaril, "da obstajajo indici in utemeljen sum, da so tajni podatki preiskovalne komisije nezakonito prešli v roke predsednika Knovsa". "Sam ne bom podajal preuranjenih sklepov, saj bomo naznanilo suma kaznivega dejanja podali pristojnim organom. Vsak si pa lahko ustvari svoje mnenje, za kaj pri tej zadevi v resnici gre. Je pa to težava nepredstavljivih razsežnosti, enako kot sum zlorabe Knovsa za pridobivanje podatkov o prisluškovanju zvestih predstavnikov NSi-ja," je navedel Rezar.

Kriminalisti NPU-ja so zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja daril v torek izvedli 23 hišnih preiskav v povezavi z Darsom. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb, tri so ostala pri poskusu, z enim naj bi osumljeni omogočil drugi družbi pridobiti posel v vrednosti 16 milijonov evrov. Na Darsu so potrdili, da so obiskali njih, med drugim so se zglasili še pri nekdanjem predsedniku Darsove uprave Hajdinjaku in pri Roku Snežiču. V hišnih preiskavah so preiskovalci zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske podatke in elektronske naprave, tako da NPU danes nadaljuje kriminalistično preiskavo s pregledom zaseženih podatkov, so sporočili z Generalne policijske uprave.