Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kot so sporočili z RTV Slovenija, je Andrej Grah Whatmough z Urošem Urbanijo opravil dolg in temeljit pogovor, na podlagi katerega lahko pričakuje konstruktivno sodelovanje. Razmere na TV Slovenija so po njegovih besedah nujno potrebne stabilizacije, da bi lahko gledalcem tudi v prihodnje zagotavljali dober program, hkrati pa za prihodnje leto pripravili optimalen programsko-produkcijski načrt, ki bo na prvo mesto postavil potrebe in pričakovanja plačnikov RTV-prispevka.

Urbanija je medtem po navedbah RTV Slovenija zagotovil, da prihaja z veliko odgovornostjo in zavedanjem, kakšno poslanstvo ima javni medij. Po njegovem mnenju TV Slovenija za svoj razvoj potrebuje programsko in finančno stabilnost, nujne spremembe pa zahtevajo čas. Kot je dejal, mora novi programsko-produkcijski načrt nastati na podlagi preudarne ocene aktualne programske sheme in v sodelovanju z zaposlenimi. V svojem mandatu si bo zato prizadeval tudi za ureditev internih razmer, je zagotovil.

Novinarski sindikati in aktivi RTV Slovenija so generalnega direktorja RTV Slovenija v tem tednu sicer pozvali, naj Urbanije ne imenuje za direktorja TV Slovenija, saj menijo, da ne izpolnjuje pogojev, saj mora biti TV Slovenija politično nepristranska in mora zasledovati javni interes.

Odziv novinarskih sindikatov na RTV Slovenija

"Njegovo imenovanje za direktorja Televizije na RTV-ju vnaša v javni medij dodaten nemir in glede na zgodovino njegovega delovanja pomeni zaostrovanje odnosov z uredništvi na javni televiziji ter nevarnost pritiskov na posamezne novinarje in urednike ter posege v novinarsko in uredniško avtonomijo. Imenovanje Urbanije na položaj direktorja Televizije Slovenija, če bo posledično sodeloval še v pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma na delodajalski strani, bo po mnenju sindikalne pogajalske skupine jasno znamenje, da si generalni direktor ne želi uspešnega zaključka pogajanj, saj se o reševanju ključne stavkovne zahteve, kako zagotoviti uredniško in novinarsko avtonomijo, težko pogaja predstavnik delodajalca, ki poklicni kodeks in standarde instrumentalizira v politične namene. Sindikalna pogajalska stran delodajalca zato predhodno opozarja, da ne namerava deliti odgovornosti za morebitni neuspeh pogajanj, pač pa bo stavkovnemu odboru predlagala, naj pretehta smiselnost nadaljevanja pogajanj, če jih bo delodajalska stran ovirala z imenovanji pogajalcev, ki so dokazano nekompetentni in namesto reševanja konfliktov, konflikte poglabljajo. Novinarska stavka se nadaljuje, za njeno prekinitev ni razlogov, stavkovni odbor pa bo odločil o nadaljnjih stavkovnih aktivnostih," se je na napoved imenovanja Urbanije odzvala Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov na RTV Slovenija.

V. d. direktorja televizije Patrik Greblo, ki je bil protikandidat Urbanije, a na programskem svetu na začetku julija ni dobil dovolj glasov za predhodno soglasje k imenovanju, se bo v ponedeljek vrnil na položaj svetovalca generalnega direktorja za področje glasbe, so zapisali na RTV Slovenija.

Urbanija je univerzitetni diplomirani slovenist in novinar, na ljubljanski filozofski fakulteti pa je pridobil tudi naziv magister znanosti. V času zadnje vlade Janeza Janše je bil direktor urada vlade za komuniciranje, pred tem pa je bil med drugim lektor za slovenski jezik na univerzi La Sapienza v Rimu, urednik notranjepolitičnega uredništva in namestnik odgovornega urednika na Slovenski tiskovni agenciji, odgovorni urednik MMC RTV Slovenija ter urednik informativne oddaje Danes na Planetu TV.