"Urbanija bo v vlogi direktorja TV Slovenija v odnosu z novinarji in uredniki, ki jih je še pred kratkim kot vladni uradnik šikaniral in diskreditiral," so zapisali v Sindikatu novinarjev Slovenije, v katerem v tem vidijo neposreden konflikt interesov in veliko nevarnost, da bo Urbanija prek odgovorne urednice posegal v novinarsko in uredniško avtonomijo. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Uroš Urbanija je v zadnjem mandatu vlade Janeza Janše vodil vladni urad za komuniciranje Ukom. V preteklosti je bil zaposlen na RTV Slovenija, Slovenski tiskovni agenciji (STA) in Planetu TV. Kot so v pozivu generalnemu direktorju RTV-ja Andreju Grahu Whatmoughu navedli Novinarski sindikati in aktivi RTV Slovenija, je Urbanija svojo destruktivno sled na RTV-ju pustil pred desetimi leti, ko je ob odhodu s položaja odgovornega urednika MMC RTV Slovenija vložil kazensko ovadbo zoper devet novinarjev MMC-ja in takratnega generalnega direktorja RTV-ja Marka Fillija. Ljubljansko tožilstvo je ugotovilo, da ovadba ni utemeljena, in jo je v celoti zavrglo.

Sorodna novica Sindikat novinarjev Slovenije poziva k odstopu 17 članov Programskega sveta RTV

Urbanija je trdil, da so se novinarji ukvarjali s kriminalno dejavnostjo, ogrožali varnost, zlorabili uradni položaj, se hudodelsko združevali ter javno spodbujali sovraštvo, nasilje in nestrpnost. Kot podlago za ovadbo je uporabil anonimni blogovski zapis, v katerem je nekdo pod lažnim navajanjem, da je to korespondenca med novinarji MMC-ja, skušal očrniti novinarje.

Novinarji MMC-ja so zanikali takšno dopisovanje in opozorili, da je to prirejanje, manipuliranje in ponarejanje zapisov, pridobljenih z vdorom v zasebno elektronsko pošto, so pojasnili. Dodali so, da je bil Urbanija za odgovornega urednika MMC-ja imenovan konec septembra 2009 na predlog takratnega direktorja TV Slovenija Jožeta Možine. Dobil je le en glas podpore zaposlenih v uredništvu, zato sta Možina in direktor radia Vinko Vasle, ki sta Urbanijo izpostavila kot favorita, postopek preusmerila v imenovanje s pomočjo programskega sveta.

Novinarski sindikati zavračajo navedbe vodstva o številu stavkajočih

Sindikat novinarjev in Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija, ki sta maja napovedala stavko, opominjata, da koordinacija šteje skoraj 450 članov, medtem ko je v zavodu zaposlenih skupno približno 650 novinarjev. Tako so se odzvali na trditve vodstva zavoda, da stavka manj kot deset odstotkov zaposlenih.

Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough je ponedeljkovi seji odbora DZ-ja za kulturo dejal, da je v stavkovnem odboru 180 ljudi, medtem ko je v javnem zavodu zaposlenih 2200 ljudi, tako da naj bi stavkala manj kot desetina zaposlenih. Generalni direktor po besedah sindikatov zaradi nepoznavanja zakona enači stavkovni odbor s številom stavkajočih v zavodu.

Sindikat novinarjev opozoril na 300 dni odtegovanja plačila STA-ju

Tudi Sindikat novinarjev Slovenije je pred dnevi spomnil, da je imel Uroš Urbanija ključno vlogo tudi pri izčrpavanju STA-ja, ki mu je kot direktor Ukoma več kot 300 dni odtegoval plačilo javnih sredstev za opravljanje javne službe. Finančno izčrpavanje je bilo del deklarirane vojne z mediji vlade Janeza Janše, so zapisali. Nadalje je Urbanija med službovanjem na Ukomu z Grahom Whatmoughem sklenil pogodbo o storitvah RTV Slovenija ob predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja, s čimer je po oceni sindikata javni zavod oškodoval za skoraj pol milijona evrov, saj ta ni dobil plačila za opravljene storitve.

Sorodna novica Soglasje Programskega sveta RTV Slovenija le za Uroša Urbanijo

"Urbanija bo v vlogi direktorja TV Slovenija v odnosu z novinarji in uredniki, ki jih je še pred kratkim kot vladni uradnik šikaniral in diskreditiral. Sindikat v tem vidi neposreden konflikt interesov in veliko nevarnost, da bo Urbanija prek odgovorne urednice posegal v novinarsko in uredniško avtonomijo. Saj je Urbanija pod videzom političnega uravnoteževanja pripravljen žrtvovati novinarsko profesionalnost in poklicne standarde novinarskega dela," v pozivu opozarjajo novinarski sindikati in aktivi RTV Slovenija.

Sindikat RTV Slovenija 17 svetnikom programskega sveta očita usklajeno delovanje z generalnim direktorjem RTV-ja Grahom Whatmoughem, s čimer kršijo zakon o RTV-ju, po katerem bi morali svoje delo opravljati neodvisno in nepristransko. Zato jih pozivajo, da nemudoma odstopijo. Graha Whatmougha pozivajo, naj Urbanije ne imenuje, saj bi bilo to jasno sporočilo, da ne namerava uresničiti njihovih stavkovnih zahtev.