Ljubo Germič (LDS):
Ljubo Germič (LDS): "Ne pozabimo na solidarnost in vzajemnost med generacijami, ta trenutno pada." Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Vlada predlaga, da se pri usklajevanju pokojnin upoštevajo plače in življenjski stroški. Foto: MMC RTV SLO

Predlog je všečen, kazalo bi ga podpreti. Zahtevamo le, da se pokojnine v letu 2011 ne zamrznejo.

Franc Jurša, DeSUS

Vprašajmo se, kaj so zdajšnje upokojene generacije naredile za ekonomsko in demografsko sliko naše države? Očitno bolj malo.

Vito Rožej, Zares

Po več kot 12-urni razpravi je odbor sejo prekinil in jo bo predvidoma nadaljeval v ponedeljek dopoldne. Obravnavanih je bilo prvih 200 členov, besedilo zakona pa vsebuje več kot 430 členov, vloženih je približno 200 dopolnil, od tega več kot polovica koalicijskih. Številna med njimi so le redakcijske in tehnične narave.

Svetlik: Rast plač ni edini kriterij
Vlagatelj amandmaja k 105. členu, ki ga odbor ni potrdil, Andrej Magajna in Franc Žnidaršič, sta predlagala, da se uskladitev pokojnin izvede na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače. "Predlog gre v smeri sorazmernosti, skupna poanta pa je to, da so se pokojnine nižale in se še bodo, zato ustrezno usklajevanje s plačami," je pojasnil Magajna.

Minister Ivan Svetlik je poudaril, "da je to, kar se predlaga, stanje, ki ga imamo zdaj." "Mednarodne primerjave kažejo, da gre večina usklajevanj z rastjo življenjskih stroškov." Meni, da rast povprečnih plač ne more biti edini kriterij, saj se z rastjo povprečnih plač ne veča fond, v katerega se plačujejo prispevki, kar posledično vodi v finančno nevzdržnost. Zato je vlada predlagala kombinirano usklajevanje glede na rast plač in življenjskih stroškov. Na predlog koalicije k 106. členu je odbor potrdil, da se pri usklajevanju pokojnin upošteva 70 odstotkov plače in 30 odstotkov rasti življenjskih stroškov. Minister pa je že napovedal morebitne popravke tega člena zakona, saj meni, da je tako usklajevanje na meji vzdržnosti reforme, ki je v obravnavi.

Obvezni vojaški rok bo lahko dokupljen
Stranki SDS in SNS sta podali predlog, da bi služenje vojaškega roka in čas študija, če to že ni všteto v pokojninsko dobo, odkupili po zakonskih določilih, saj so sicer ti diskriminirani. Temu amandmaju nasprotujejo v koaliciji, saj so na zadnji seji že določili vprašanje dodane dobe. Predlagan amandma je po besedah predsednice odbora Andreje Črnak Meglič povzročil "perečo" razpravo, vendar ga odbor ni podprl, podal in sprejel pa je nov amandma in tako "lahko zavarovanec še dodatno dokupi čas obveznega vojaškega roka, če mu to še ni šteto v pokojninsko dobo". Gre za dopolnilo členu, ki ureja dokup dobe in že določa, da se lahko dokupi do pet let zavarovalne dobe.

Razprava tudi o problematiki zaposlitve mladih
"Obveznost Republike Slovenije je prvo leto zaposlenosti v višini 100 odstotkov, drugo leto pa v višini 50 odstotkov prispevkov delodajalca," se glasi amandma, ki je bil predlagan s strani strank SDS-a in SNS-a in vzpodbudil razpravo o problematiki zaposlitve za nedoločen čas. "To je prvi korak, začetek reševanja problematike zaposlovanja mladih," je prepričan Robert Hrovat (SDS). Majda Potrata (SD) pa je predlagala, da bi morali člen opredeliti s starostjo, saj bi le tako lahko omogočili boljše pogoje mladim, ne pa starejši populaciji. Odbor je predlog soglasno podprl.

Pri sprejetju člena se je pojavila napaka
Poslanka SD-ja Julijana Bizjak Mlakar in nepovezani poslanci Andrej Magajna, Franc Žnidaršič in Vili Rezman so povzeli stališče sindikatov in vložili, odbor pa je v torek izglasoval dopolnilo k 27. členu, po katerem bi se bilo mogoče po prehodnem obdobju starostno upokojiti brez odbitkov tudi pri 60 letih, hkrati pa bi morali imeti moški 40 in ženske 38 let delovne dobe. Kot je v sredo dejala predsednica odbora Andreja Črnak Meglič, se je najverjetneje pri sprejetju tega člena pojavila napaka, saj so sprejeta dopolnila k drugim odstavkom 27. člena v nasprotju z omenjenim dopolnilom.

Odbor o ključnih vprašanjih že razpravljal
Sprejetih je bilo še nekaj dopolnil, med pomembnejšimi je dopolnilo, ki vključuje tiste, ki so začeli delati zgodaj, in zagotavlja postopnejši prehod na nove pogoje za upokojitev. Po dopolnilu bo mogoče bonus za starševstvo po prehodnem obdobju v višini osmih mesecev izkoristiti za vsakega otroka, in ne le za tri, kot predvideva predlog zakona, prav tako se tudi znižuje starost zaradi služenja vojaškega roka. Odmero pokojninske osnove se z že predlaganih 34 let skrajša na 30 let, iz najugodnejšega zaporedja let zavarovanja pa se izločijo tri leta, ki so za zavarovanca najmanj ugodna.



Predlog je všečen, kazalo bi ga podpreti. Zahtevamo le, da se pokojnine v letu 2011 ne zamrznejo.

Franc Jurša, DeSUS

Vprašajmo se, kaj so zdajšnje upokojene generacije naredile za ekonomsko in demografsko sliko naše države? Očitno bolj malo.

Vito Rožej, Zares