Predsednica Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja Anja Bah Žibert (PS SDS).  Foto: DZ/Matija Sušnik
Predsednica Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja Anja Bah Žibert (PS SDS). Foto: DZ/Matija Sušnik

Špela Mazej je bila po pojasnilih Anje Bah Žibert zaslišana na podlagi informacij, da je prihajala na domove posameznih lastnikov zemljišč ob trasi kanala C0 in se z njimi pogovarjala o interesih Mestne občine Ljubljana (MOL) in na drugi strani o njihovih interesih.

"Dejstvo je, da smo na preiskovalni komisiji gospo Špelo Mazej konkretno spraševali o njenem ravnanju, o njenih aktivnostih in vsem drugem, kar je povezano z njenim delom in seveda s preiskovalno komisijo," je poudarila Bah Žibert.

Na zaslišanju je Mazej po besedah Anje Bah Žibert zatrdila, da ni nikoli delala po navodilih župana Zorana Jankovića, posnetki, ki jih je komisija pridobila pozneje, pa kažejo ravno nasprotno. "Gospa ne samo da je ravnala po navodilih župana Jankovića, ampak ga je o tem vseskozi sproti obveščala," je na novinarski konferenci dejala poslanka SDS-a.

"Gospa se je pravzaprav obnašala kot branjevka. To ne bi bil problem, če bi delala za svoj denar, to je počela za javni denar. Dogovarjala se je, koliko bi lahko za kakšno zemljišče plačali oziroma kakšna je vrednost," je dejala.

Bah Žibert se zdi "izjemno sporno" tudi to, da je Špela Mazej govorila o tem, da bodo lastniki zemljišč prejeli odškodnino, če se odpovejo zakonski možnosti, da se udeležijo razprave na upravnih enotah, "se pravi, ne da gre za odškodnino za rabo zemljišč, ampak za odškodnino, če se odpovejo zakonski možnosti braniti svoje". Poslanka SDS-a je poudarila tudi, da je Mazejeva vnaprej vedela, da bo neko gradbeno dovoljenje izdano.

Posnetke, na podlagi katerih se je Bah Žibert odločila za naznanitev kaznivega dejanja, je komisija pridobila od dveh lastnikov zemljišč, očeta in sina. Gre za tri posnetke, iz katerih, kot je ponovila Bah Žibert, izhaja, da je Mazejeva delovala po pooblastilu župana.

"Dogovarjala sta se o tem, koliko je pripravljen župan dati javnega denarja za neko zemljišče, se pravi zunaj neke cene in pogodbe. Najprej se dogovorimo, potem bomo pa kaj podpisali," je povzela Bah Žibert, ki upa, da se bodo pristojni organi pregona odzvali, "kot je treba".

"Gre za še eno v nizu ravnanj in delovanj Mestne občine Ljubljana z Zoranom Jankovićem na čelu, ki od odgovorne države terja, da se gradnja tega kanala nemudoma ustavi in da se razčistijo vse zadeve. Tako pač ne gre, sicer imamo uzurpacijo nekega župana nad celotno državo," je bila kritična.

Uslužbenka MOL-a naj bi krivo pričala pred komisijo DZ-ja

Janković: SDS pač ne mara župana

"Razumem to pozicijo SDS-a in kdor se zdaj pač pridružuje zraven, da pač župana ne marajo. Ampak s temi svojimi načini bodo oni daleč od županske funkcije, da sploh dobijo kandidata," se je na očitke preiskovalcev po poročanju TV Slovenija odzval ljubljanski župan Zoran Janković.