Gradbišče kanala C0. Foto: BoBo
Gradbišče kanala C0. Foto: BoBo

Predsednica preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je predstavila trenutno delo preiskovalne komisije, ki se je do zdaj sestala na petih zaprtih sejah.

"Na peti nujni seji preiskovalne komisije smo na podlagi pridobljenih številnih gradiv in dokumentov v okviru pripravljalnih preiskovalnih dejanj prešli na tako imenovani drugi del, sprejeli dokazni sklep in seznam prvih prič in zdaj sledi izvedba oz. izvajanje dokazov. Glavnino dokumentacije v preiskovalni komisiji smo pridobili, pri tem nismo imeli več težav," je dejala Anja Bah Žibert in dodala, da bodo po potrebi dokumentacijo še pridobivali.

Predsednica preiskovalne komisije je napovedala, da bo zaradi velike obsežnosti preiskava izgradnje kanalizacijskega kanala C0 potekala po sklopih in da se bodo sprva osredotočili na presojo vplivov na okolje in "vse, kar je v zvezi s tem povezano." Predstavila je tudi nabor prvih 23 prič, ki jih nameravajo zaslišati, in med najpomembnejšimi navedla predsednico republike Natašo Pirc Musar, varuha človekovih pravic Petra Svetino in "številne nekdanje ministre." Prve priče bi lahko zaslišali že v sredini januarja.

Anja Bah Žibert je tudi izrazila upanje, da kanal C0 sploh ne bo začel delovati, ker nima ustrezne dokumentacije, niti vseh gradbenih dovoljenj, prav tako ni bila narejena presoja vplivov na okolje, zato po njenem mnenju zgodba ni končana.

Na vprašanje, ali bi lahko preiskovalna komisija DZ-ja ustavila projekt kanala C0, je pojasnila, da preiskovalna komisija ugotavlja zlorabe in nezakonitosti in "neposredno ne more ustaviti kanala C0."

"Za nas je pomembno, da ugotovimo, kaj se je tukaj dogajalo oz. kaj se dogaja. Gradiva so zanimiva, več ta trenutek ne morem povedati. Govorijo in pričajo marsikaj. V državi pa imamo ljudi, ki bi danes to gradnjo ne samo lahko, ampak morali ustaviti, dokler zadeve nimajo zakonske podlage v celoti. Tukaj vendarle govorimo o pomembnem delu presoje vplivov na okolje, tukaj imamo še vedno gradbena dovoljenja, ki jih občina nima, tukaj imamo tudi težave, kar se tiče že izdanih gradbenih dovoljenj, tukaj imamo prebivalce, ki so lastniki zemljišč in je to njihova ustavna pravica in se ne borijo zaradi zemljišč, ampak ker želijo javnosti povedati, da vendarle gre za čisto pitno vodo," je še pojasnila poslanka SDS-a.