Bodo upokojencem zamrznili pokojnine? Foto: EPA
Bodo upokojencem zamrznili pokojnine? Foto: EPA
Koalicija razpravljala o pokojninah

Kot je povedal prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec, bodo s pogovori nadaljevali v ponedeljek, ko bodo pripravljeni dodatni izračuni glede tega, kaj bi usklajevanje pomenilo za proračun. Istega dne bodo o tem razpravljali tudi na izvršnem odboru stranke.
Po koncu vrha, ki je bil sklican na pobudo DeSUS-a, je Erjavec ponovil še, da bodo v stranki vztrajali pri stališču proti splošni zamrznitvi pokojnin.

Če bodo plače zamrznjene, velja solidarnostna formula, kar pomeni, da se tudi pokojnine ne bodo usklajevale, ker pač ni rasti plač, je že pred sestankom izpostavil Erjavec. Izrazil je zaskrbljenost ob morebitni zamrznitvi pokojnin, saj se bo tako bistveno poslabšal položaj upokojencev. Na vprašanja o možnostih dogovora pa je odgovoril, da se bodo o tem pogovorili.

Golobič, Kresal: Vsi naj delijo usodo vseh
Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je pred sestankom povedal, da meni, da bo moral prevladati razum in "bodo vsi morali deliti usodo vseh". Kot je dodal, manevrski prostor vidi v pobudi zveze društev upokojencev, da bi tistim, ki imajo najnižje pokojnine - nimajo polne delovne dobe in prejemajo varstveni dodatek - dvignili varstveni dodatek.

Predsednico LDS-a Katarino Kresal pa moti, da se govori o ustavitvi rasti plač in pokojnin, tudi zato, ker bo ta ukrep prizadel tudi policiste, katerih delo je po njenih besedah že v osnovi slabo vrednoteno. Kljub temu pa priznava, da gre za skoraj neizogiben ukrep, ki ga je treba sprejeti, če želijo ustaviti pritisk na proračun.

Kot je še dejala, verjame, da upokojenci razumejo, da je v tem primeru potrebna drugačna medgeneracijska solidarnost. Po njenem mnenju je mogoče tudi, da se izvzame tiste, ki so v najslabšem položaju.

Kot je znano, je vlada pred kratkim zaradi splošnega gospodarskega položaja v državi predlagala zamrznitev plač javnih uslužbencev, hkrati s tem ukrepom pa bi ustavili tudi rast drugih transferjev, med njimi pokojnin.

Predsednik DeSUS-a je zato na torkovem kolegiju predsednikov koalicijskih strank predlagal, da se o omenjenem vprašanju uskladijo na sestanku koalicijskega vrha, ki ga je nato premier Borut Pahor sklical za danes ob 17. uri.

Koalicija razpravljala o pokojninah