V prvem valu epidemije so v državo prispele velike količine zaščitne opreme. Foto: BoBo
V prvem valu epidemije so v državo prispele velike količine zaščitne opreme. Foto: BoBo

S konstituiranjem je delo začela parlamentarna preiskovalna komisija za nakup zaščitne opreme. Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je na seji predstavila namen, naloge in postopek dela preiskovalne komisije, ki pa delo nadaljuje za zaprtimi vrati, kjer se njeni člani dogovarjajo o delu.

Namen komisije je med drugim ugotoviti morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za gospodarnost in pravočasnost nabav naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme, za sprejete ukrepe pred epidemijo in v času epidemije.

Zasedanje parlamentarne preiskovalne komisije. Foto: DZ/Matija Sušnik
Zasedanje parlamentarne preiskovalne komisije. Foto: DZ/Matija Sušnik

Komisija bo delo začela s preiskovalnimi dejanji, sledilo bo izvajanje dokazov, v sklepni fazi pa bo predsednica pripravila poročilo, h kateremu bodo članice in člani lahko predlagali dopolnila. Poročilo bo nato obravnaval DZ, je pojasnila Jerajeva.

Komisijo je DZ odredil 14. julija na predlog vladne koalicije, v njej pa bodo ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nakupu zaščitne opreme in ukrepih za zajezitev covida-19 od 1. februarja letos.

Odreditev preiskave o nabavi zaščitne opreme za epidemijo covida-19 sta zahtevali tako koalicija kot opozicija. Ker pa je zakonodajno-pravna služba DZ-ja ocenila, da DZ ne more ustanoviti dveh parlamentarnih komisij s tako sorodno vsebino, je bila ustanovljena le komisija na pobudo koalicije. Slednja je s svojo pobudo namreč za nekaj ur prehitela opozicijo, ki je preiskavo napovedala po razkritjih v medijih o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne in druge medicinske opreme.

Video: Posnetek ustanovitve komisije

1. nujna seja Preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme